Івано-Франківськ

Суд заборонив Трампу брати участь у виборах президента США

Вердикт Верховного суду штату стосується лише Колорадо, але це історичне рішення вплине на президентську кампанію 2024 року.

ebd750b437fa57d0b2171607ac195

Дональду Трампу заборонили брати участь у виборах президента Сполучених Штатів.

Суд Колорадо послався на 14 поправку до Конституції США через його дії після штурму Капітолія, який відбувся 6 січня 2021 року, пише The New York Times.

14 поправку схвалили після Громадянської війни. Вона забороняє обіймати посади тим чиновникам, які присягнули на вірність Конституції, але взяли участь у повстаннях. Поправка містить у собі розпливчасте формулювання (наприклад, там не згадується напряму президентство).

“Трамп не просто підбурював повстання. Навіть коли облога Капітолія була повністю розгорнута, він продовжував її підтримувати, неодноразово вимагаючи, щоб віцепрезидентМайк Пенсвідмовився виконувати свій конституційний обов’язок, і викликаючи сенаторів, щоб переконати їх припинити підрахунок голосів виборців. Ці дії являли собою відкриту, добровільну та безпосередню участь у заколоті”, – мовиться у рішенні суду.

Вердикт Верховного суду штату стосується лише Колорадо, але це історичне рішення вплине на президентську кампанію 2024 року.

Ця справа може дійти Верховного суду США. Якщо ця інстанція ухвалить рішення, то її вердикт стане обов’язковим для всіх 50 американських штатів.

Саме рішення ще не набуло чинності. Його відкликали до 4 січня 2024 року. Якщо колишній президент США подасть апеляцію, то це рішення ймовірно відкладуть ще на певний термін.

Читайте також у рубриці ПІК – СВІТ:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено