Івано-Франківськ

Голос, довжиною 16 мільйонів кілометрів — унікальний космічний проєкт

Космічний апарат Американського аерокосмічного агентства – Psyche, розроблений для дослідження боліда Психея, було запущено восени 2023 р.

1 16

Під час місії модуль проводить різноманітні наукові космічні експерименти. Один з таких включає передачу відомостей оптичним методом, використовуючи інфрачервоний лазер. Для виконання космічний апарат оснащений спеціалізованим комплексом Deep Space Optical Communications. Являється моделлю лазерного космічного зв’язку, що демонструє потенційну ефективність, яка приблизно в 150 разів вища, порівняно з нинішньою радіочастотною технологією. У рамках останнього дослідження DSOC успішно продемонструвала перспективність, передавши та прийнявши сигнал на відстані 16 млн км.

Структура лазерного космічного контакту DSOC

Проєкт представляє дослідницьку ініціативу Центру реактивного руху агентства – JPL. Відповідно до концепції, технологія розрахована на забезпечення високошвидкісного зв’язку в просторі за межами навколомісячної орбіти. Якщо провести аналогію між лазерним зв’язком і використанням лазерного покажчика для передачі повідомлень, де кожне мерехтіння лазера кодує певну інформацію. Необхідно зазначити, що швидкий стійкий зв’язок відіграє критичну роль в освоєнні космічного зв’язку. Саме ретро слоти азартних онлайн клубів також забезпечують високошвидкісний зв’язок між гемблером і тайтлом, що допомагає користувачеві розважатися на гроші, практично миттєво вивести на банківський пластик виграш.

Зараз людство обмежується земною орбітою, де розташований Міжнародний космічний апарат. Тому нинішній радіозв’язок надає достатню функціональність для потреб астронавтів. Однак безпілотні місії передають відомості з величезних відстаней, застосовуючи електромагнітні хвилі. Але і зв’язок все ж має недоліки. Навіть за найбільшої швидкості передачі інформації, що дорівнює понад 5 МБ/с, космічній станції Mars Orbiter знадобиться 8 годин, щоб переправити науковцям інформацію свого самописця. Тільки передача одного зображення потужної камери – HiRISE, займає майже 100 хвилин.

У перспективі неминуче буде потрібне стійке високошвидкісне сполучення протягом простору глибокого космосу. Подібний зв’язок стане особливо важливим для передачі відео в системі реального часу або моментальної передачі фотознімків високої чіткості. Прикладом такої актуальності стане забезпечення більш ефективного повідомлення в період пілотованих марсіанських місій.

2 12

Плюси та мінуси Deep Space

Переваги лазерних потоків включають таке:

  • можливість стиснення безлічі відомостей більш щільним випромінюванням;
  • пересування фотонів променя відбувається в обумовленому напрямку, причому довжина хвилі залишається незмінною;
  • передача інформації виконується в надшвидкісному режимі;
  • оптичний зв’язок використовувався Аерокосмічним агентством під час передачі орбітальних відомостей.
  • Мінуси обумовлюються такими аспектами:
  • для передачі відомостей, лазерний пучок слід навести досить точно на приймач;
  • великі відстані вимагатимуть дуже високої точності наведення;
  • сигнал фотонів на великих відстанях слабшає, тому знадобиться дещо більший проміжок часу.

Однак листопадом модуль Psyche передав сигнал з космічного об’єкта, віддаленого від Землі на 16 млн км. Для цього променю знадобилася ціла хвилина. При виході на далекі рубежі польоту, пучок досягне планети вже через пів години.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено