Івано-Франківськ

Як захистити смартфон від шахраїв?

Часто проблема втрати особистих даних є накопичувальною проблемою.

1 19

З настанням ери сучасних смартфонів доволі гостро постало питання щодо захисту особистих даних, які у разі недбайливого захисту можуть опинитися в руках шахраїв. Мова не лише про особисті акаунти у соціальних мережах, а й про банківські картки, які в останні роки повністю перекочували до смартфонів, тож лише встановленням надійних паролів не обійтися.

Інформаційна гігієна для смартфонів 

Часто проблема втрати особистих даних є накопичувальною проблемою. Перевіривши налаштування свого мобільного браузеру, практично кожен знайде низку не надійних паролів, які з часом опиняються у розділі “викрадені”. За роки користування інтернетом користувачам доводиться реєструватися на десятках сайтів, більшість яких під прицілом шахраїв. Власне сайти також не стоять на місці у плані власної системи безпеки, пропонуючи нові рішення. Особливо уважно до цього аспекту ставлять у сегменті азартних ігор, адже там функціонал передбачає фінансові операції. Так, наприклад, у VIP Casino вхід можна здійснити декількома способами – пошта, телефон або соцмережі.   

Для того, щоб смартфон опинився у зоні ризику найчастіше мають існувати зовнішні ризики. Перехід за сумнівними посиланнями, потрапляння у пастку фішингових додатків та сайтів або ж просто відвідування незахищених інтернет-сайтів може призвести до відчутного порушення роботи смартфона та перехоплення даних. Отже, найперше, що слід враховувати – безпечність посилання. 

Це ж стосується і невідомих файлів, які пропонується завантажити від незнайомих контактів, наприклад, в особистому листуванні – у них може бути зашифроване шкідливе програмне забезпечення. Щодо безпеки акаунтів у соцмережах, то тут фахівці дають декілька простих, але дієвих порад:

  • Враховувати складність пароля;
  • Періодично його змінювати;
  • Увімкнути двофакторну аутентифікацію. 

Для ще більшого захисту можна скористатися антивірусами та різним програмним забезпеченням, що блокує шпигунські програми. 

2 14

Безпечний електронний гаманець

У наш час звичайний смартфон вже давно перетворився на повноцінний електронний гаманець для кожного українця. За даними Нацбанку обсяги електронних платежів в Україні зростають кожного року, причому тенденція зберігається ще з 2021 року.

Система NFC, яка дозволяє здійснювати розрахунки у такій формі, відрізняється підвищеним захистом, проте і деякі додаткові заходи безпеки зайвими не будуть. Наприклад, привʼязуючи банківську карту до свого Iphone, смартфон за замовчування вимагатиме встановити додатковий пароль – він слугуватиме ще одним рівнем захисту. 

Попри захищеність транзакцій з боку банку не слід забувати і про власну обережність – ведення особистих даних на сторонніх та не перевірених сайтах може призвести до того, що вони потраплять до рук шахраїв, після чого баланс на карті може неочікувано “схуднути”.

Останнім часом почастішали випадки підроблених мобільних додатків, які створюються саме з метою викрадення даних. Через це слід уважно перевіряти розробників перед завантаженням таких програм, щоб пересвідчитись у тому, що вони не є сторонніми. Втім, цю місію на себе зазвичай беруть магазини мобільних додатків, тож ставити абсолютно кожне програмне забезпечення під підозру буде зайвим.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено