Івано-Франківськ

У Космачі встановлять 3D-проєкцію церкви Святої великомучениці Параскеви

Ініціатива передбачає створення інтерактивного простору на місці зруйнованого храму. 

DSC 4224 Enhanced NR scaled

Днями в Космачі, що на Косівщині відбулася виїзна науково-практична конференція «Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє».

У межах якої презентували 3D-проєкт церкви Святої великомучениці Параскеви.

Над проєктом працювали викладачі й студенти УКД, узявши за основу креслення доцента Університету Короля Данила Зеновія Соколовського та архівні зображення, описи і фото, які вдалося віднайти.

“Зазначений об’єкт базуватиметься на обмірах наявного храму, попередніх візуальних обстеженнях та втілюватиметься із врахуванням особливостей зображення церкви на світлинах різних років. Окрім цього, за допомогою QR-коду, на інтерактивному просторі можна переглянути відеопроєкт студента-магістра Назарія Крильчука «Історико-архітектурна реконструкція храму»”, – повідомляє пресслужба університету.

DSC 4285 Enhanced NR scaled

До слова, на сьогодні відомо про два іконостаси церкви Великомучениці Параскеви: перший датується 1718 роком, а другий – 1773 роком. У збірці Музею мистецтв Прикарпаття зберігаються ікони з обох іконостасів. З церкви Святої великомучениці Параскеви вцілів лише другий іконостас храму, який Сергій Параджанов використав під час знімання «Тіней забутих предків».

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено