Івано-Франківськ

Геть паніку: що робити, якщо знайшли кажанів на балконі

Кажани не мають наміру заважати чи шкодити людям, вони просто шукають місце для зимівлі.

Геть паніку: що робити, якщо знайшли кажанів на балконі

Фахівці Українського Центру реабілітації рукокрилих підготували поради, як правильно діяти, якщо ви знайшли в себе на балконі кажанів, щоб не нашкодити ні собі, ні їм, пише ПІК.

  • Якщо взимку ви чуєте в обшивці свого балкону або стіни писк кажанів, відчуваєте їх запах або бачите, як під час потепління вони вилітають, будь ласка, проявіть милосердя і не чіпайте їх до весни.
  •  Пам’ятайте, що всі види кажанів України занесені до Червоної Книги. Вбивати кажанів чи нищити їхні сховища категорично заборонено!
  • Руйнуючи зимове сховище кажанів, ви прирікаєте їх на загибель. Прикрий випадок в Полтаві тому підтвердження, адже третина колонії загинула, а велика кількість тих, хто вижив, отримали серйозні ушкодження.
  •  Пам’ятайте, що навесні кажани покинуть свої зимові сховища і попрямують в ліси на літній сезон. Коли переконаєтеся, що кажанів немає, ви відразу можете оглянути свій балкон і його обшивку.
  • Якщо вас не влаштовує таке сусідство, то зможете зробити ремонт, та закрити щілини, в які залетіли рукокрилі взимку. Наступної зими кажани знайдуть собі нове сховище і залишаться живі та здорові.
  • Але закликаємо не лякатися зимівлі кажанів на вашому балконі, адже таке тимчасове сусідство нічим не зашкодить вам.
  •  Також закликаємо людей не робити взимку ремонти на балконах і фасадах будинків, не заміняти вікна, щоб не наражати себе і кажанів на великий стрес і небезпеку.
“Якщо так сталось, що під час ремонту ви виявили колонію рукокрилих, найголовніше – не панікуйте. Негайно припиніть ремонтні роботи і зателефонуйте до контакт-центру реабілітації рукокрилих за номером +38 066 305 9895. Центр має представників у багатьох містах, тому ви не залишитесь без допомоги і консультації”, – йдеться у повідомленні.
Поки команда центру організовує рятувальну операцію, ви можете почати збирати рукокрилих у коробки.
 Обов’язково захистіть руки та вдягніть щільні рукавички. Перекладіть кажанів у коробки. Робіть це обережно, адже тіло тварин дуже тендітне, особливо крила. Якщо ви сильно затиснете тварину, можете травмувати її. Але якщо ви дуже боїтеся, — краще дочекайтеся приїзду спеціалістів.
 Коробки мають бути просторими, а кажанів слід складати не більше ніж в один шар на дні коробки. Також покладіть туди мокре ганчірря на дно, або зверху, це неважливо. Воно необхідне, як сховище, регулятор температури та вологості. Тримайте ці коробки у прохолодному приміщенні, ні в якому разі не перегрівайте їх. Оптимальна температура від +3 до +6.
 Якщо ви покладете забагато кажанів в коробку, вони перегріються і загинуть від задухи.
 Дочекайтеся приїзду спеціалістів та віддайте їм тварин.
 Нагадуємо, що попри всі міфи про кажанів, вони:
– не агресивні до людей і не нападуть просто так;
– не п’ють кров і не плутаються у волоссі;
– не передають хвороб повітряно-крапельним шляхом;
– не нищать матеріали оселі/будинку, де сплять.
Читайте також у ПІК: 
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено