Івано-Франківськ

Калуш став заручником «Карпатнафтохіму»: чим це загрожує місту та чому ОВА ніяк не реагує на проблему

«Це критична ситуація і ми вже усілякими способами намагаємося це донести до ОВА та РДА», - каже мер міста.

Калуш став заручником «Карпатнафтохіму»: чим це загрожує місту та чому ОВА ніяк не реагує на проблему

Калуш може опинитися на межі техногенної катастрофи через проблеми приватного підприємства «Карпатнафтохім», на якому вже півтори роки ведуться певні слідчі дії. Про це у програмі «Новий погляд» на РАІ наголосив міський голова Андрій Найда, пише ПІК.

Через неможливість оплати підприємство вже відключили від електроенергії. Зараз вони на благодійних засадах користуються електроенергією Калуської ТЕЦ. Проте це можливо, поки триває опалювальний сезон.

«Тому ми почали кричати на сполох, піднімати цю ситуацію на загальнодержавний рівень, бо це питання треба терміново вирішити, адже буде біда велика. «Карпатнафтохім» – це підприємство, яке має у своєму складі цехи критичної інфраструктури», – наголосив очільник Калуша.

За його словами, відповідно до закону України «Про критичну інфраструктуру», Рада оборони, ОВА, СБУ і ряд інших міністерств є відповідальними за те, щоб об’єкти критичної інфраструктури працювали. Він також назвав до яких ризиків призведе ситуація на «Карпатнафтохімі» для міста:

«Якщо не дай Бог будуть відключені очисні споруди на «Карпатнафтохім», це призведе до зупинки водопостачання в місті, зупинки комунальних котелень, і зупинки роботи Калуської ТЕЦ, бо і вона не буде отримувати воду на підживлення».

Андрій Найда обурений бездіяльністю Калуської РДА та обласної військової адміністрації, коли проблема вимагає негайного вирішення.

«Першого січня в нас була велика нарада в ОВА. Тоді домовилися, що представники «Укренерго» хоча б приїдуть і включать електроенергію критичних об’єктів, ніхто не приїхав ні через день, ні через тиждень, ні через два,  тобто ті домовленості, які були на нараді ніхто не виконав. Тут від ОВА вимагається лише одне донесіть «на гору» всю катастрофічність цієї ситуації», – додав міський голова.

Мер Калуша зауважив, що в першу чергу треба провести обласну Комісію з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС), де чітко визначити всі ризики, а далі скликати інші комісії, та вже на центральному рівні вирішити проблему, бо часу чекати немає.

«Такі галузі державної ланки, як ОВА і РДА повинні в першу чергу підключитися, щоб вирішити це питання. Я розумію, що це скоріш за все проблема РНБО, треба скликати РНБО. Ми повинні бути впевнені, що через 2-3 місяці місто буде з водоочисткою, і ми не будемо хвилюватися», – сказав він.

До слова, очисні споруди «Карпатнафтохіму» – єдині в місті. Щоб збудувати нові потрібно мінімум мільярд гривень, але у час війни – це неможливо.

Читайте також у ПІК:

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено