Івано-Франківськ

Андрій Найда розповів, чи може Калуш провалитися під землю (ВІДЕО)

Мер зазначив, що ситуацію постійно тримають на контролі.
IMG 0721 scaled

Калійна шахта, Калуш

Голова Калуської громади Андрій Найда в авторській програмі ПІК “Відверто” з Оксаною Камінською пояснив, що означає фраза “Калуш – місто-монстр” та чи може місто провалитися під землю. 

“У нашому місті раніше видобували калійні добрива. На жаль, їх з певних причин перестали видобувати. Російські й білоруські добрива зайшли в Європу, а калуські добрива, наше “біле золото”, чомусь не видобувають. Хоча це наші стратегічні запаси. Коли добували ці калійні добрива, були шахтні виробітки. Як я говорив з науковцями, щодо них зробили помилку. Їх заливали насиченим росолом – та ж сама сіль, тільки в росолі. Це для того, щоб порожнини не просідали”, – зазначив Найда.

За його словами, це була помилка, адже потрібно було виготовити суху засипку. Через це в деяких місцях з’явилися просідання земельних ділянок.

До 2020 року у Калуші проводити точковий моніторинг: без цілісного аналізу ситуації. З 2021 року проводять повний моніторинг, щоб розуміти, де може з’явитися просідання чи вирва.

“Десь станеться “воронка” –  кажуть “Калуш цілий провалиться під землю”. Точно такого немає. Зараз ми чітко розумієм, де небезпечний район, де через 10 років треба відселяти людей. Це особисто йде на контроль”, – підкреслив мер.

Повну відповідь дивіться в інтерв’ю з 17:23

Також Андрій Найда розповів про:

  • Амбіційна “екоіндустріальна столиця західної України”. Як втілити в реальність стратегічний задум?
  • Залучення додаткових коштів в громаду і чому це “болюче” питання?
  • Відмовитися від посади голови громади. Чи міркує про це Андрій Найда зараз?
  • Як екологія Калуша допомагає міському голові виглядати молодим?
  • Чи реально пролобіювати свої інтереси через дружину мера? 

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено