Івано-Франківськ

Седація: що це таке та чим відрізняється від наркозу

Чимало лікарських втручань та процесів лікування проводять під наркозом або седацією — щоб пацієнти не відчували болю.

Седація: що це таке та чим відрізняється від наркозу

Коли вдаються до седації, чи безпечна вона та які недоліки такого заспокоєння. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

Седація — це зниження збудження та чутливості пацієнта, шляхом введення йому седативних медикаментів, задля полегшення проведення медичних маніпуляцій.

Як правило, до седації вдаються у випадку незначного хірургічного втручання, таких процедур як ендоскопія чи вазектомія, пластичних операціях та при стоматологічних втручаннях. Найчастішим випадком використання седації є видалення зубів мудрості чи інших болючих стоматологічних процедур.

Основна відмінність між седацією та наркозом полягає у ступені впливу на свідомість пацієнта.

На відміну від наркозу, під дією седації пацієнт відчуває розслаблення, сонливість, зниження відчуттів подразнення. Тобто стан пацієнта змінюється, що дозволяє проводити складніші процедури, однак під час седації пацієнт може залишатися при свідомості.

А ось під дією наркозу людина поринає у глибокий сон та втрачає свідомість, показники життєдіяльності тоді контролюються за допомогою спеціальних приладів.

У стоматології використовують два види введення седації: внутрішньовенно або інгаляційним способом за допомогою закису азоту.

Показання та протипоказання до седації

Седацію радять робити:

  • дітям до трьох років;
  • дітям з аутизмом, ДЦП;
  • дорослим, які бояться процедури;
  • пацієнтам, що мають алергію на анестетики чи медичні препарати;
  • пацієнтам з великим обсягом роботи та при тривалій процедурі;
  • пацієнтам з підвищеним блювотним рефлексом.

Седація є безболісним та комфортним станом для пацієнта, у такому стані знижується рівень тривоги та відчуття стресу. Тривати седація може від кількох хвилин до години.

Протипоказаннями до седації є епілепсія, туберкульоз, гепатит, міастенія, алергія, артеріальна гіпертензія, серцево-судинні захворювання, вагітність.

Доцільність введення людини в такий стан визначають лікарі: враховуються індивідуальні показники, тип процедури та вікові обмеження.

Нагадаємо, що у Рівненській області у стоматологічному кріслі померла 50-річна жінка, яка лікувала зуби з використанням седації. 

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено