Івано-Франківськ

“Звільнення” Залужного, мобілізація та гриби у плацкарті – топ новин тижня за 31.01- 04.02 (ФОТО)

Ряд актуальних та важливих подій, які варті повторного перегляду.
ТОП-10 новин тижня, які трапилися з 29 січня по четверте лютого в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Повернення з полону

Розпочнемо із добрих новин, які трапилися цього тижня. Так, додому з російського полону повернулися 207 українських військових та цивільних. Це другий великий обмін від початку повномасштабної війни.

Додому повернулися воїни ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ, Нацполіції – рядові, сержанти та офіцери.

Серед звільнених з полону багато оборонців Маріуполя, військових, що були на «Азовсталі», острові Зміїний, Донецькому, Запорізькому, Харківському, Луганському, Херсонському та Сумському напрямках.

Наразі Україні вдалося повернути вже 3 035 військовополонених.

“Звільнення” Залужного

shhv scaled

Ще одна тема, яка сколихнула суспільство цього тижня – це те, що нібито головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного “звільнили”. Зокрема, про це написав повідомив журналіст Роман Цимбалюк та зазначив, що в нашій державі нібито з’явився новий головнокомандувач.

“У нас новий головнокомандувач. Президент України (Володимир Зеленський, – Ред.) призначав замість Валерія Залужного Кирила Буданова (очільник Головного управління розвідки Міноборони, – Ред.)”, – написав він.

Згодом у Міноборони України повідомили, що інформація нібито про “відставку” Залужного неправдива. Ні Зеленський, ні Залужний цю інформацію ніяк не коментували. Західні ЗМІ також повідомляли, що Залужного можуть зняти з посади до кінця тижня. Але станом на вечір неділі четвертого лютого ця інформація не підтвердилася.

Законопроєкт про мобілізацію

4365c2eb 7494e73ecf456aa62d3affef252b0967 scaled

Кабінет Міністрів України цього тижня схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. 

Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами.

Основні моменти наведені на картинках:

Затримали кримінального авторитета

На Франківщині затримали кримінального авторитета, який вибивав борги у людей (ФОТО)

На Франківщині поліцейські затримали 53-річного місцевого мешканця, який із 2005 року перебував у статусі кримінального авторитета, організував протиправну діяльність групи людей, які вибивали кошти із людей, як за борговими зобов’язаннями, так і вимагання неіснуючих боргів. Так, маючи вплив у кримінальному середовищі, фігурант «допомагав» замовникам вирішувати їхні питання..

Зокрема, нещодавно до “смотрящого” звернувся мешканець Одеси й просив у будь-який спосіб посприяти поверненню боргу від свого колишнього бізнес-партнера — місцевого підприємця. Для отримання грошей зловмисники, під чітким керівництвом ватажка, систематично погрожували потерпілому фізичною розправою та знищенням його майна.

Експлуатація ув’язнених

На Прикарпатті викрили посадовців виправних колоній, які експлуатували ув'язнених

На Прикарпатті затримали двох помічників начальників виправних колоній, які намагалися нажитися на продажі виготовленої ув’язненими продукції.

В одній з виправних колоній виготовлялися печі-буржуйки, в іншій – набори для гри у шахи та нарди. 

До посадовців колонії звернувся підприємець з пропозицією гуртової закупівлі їх продукції. В обох випадках вони запропонували купити все за готівку, без укладення офіційних угод. Правоохоронці затримали чоловіків під час отримання грошей за продукцію: один з них отримував 114 тис. гривень, другий – 160 тис. гривень.

Їм повідомили про підозру. Посадовцям виправних колоній загрожує до 10 років ув’язнення.

Тарифи на електроенергію

photo 2023 11 17 19 33 16 scaled

Цієї зими Уряд не планує зміни жодних тарифів для населення. Тариф на електроенергію для населення, як був і залишається 2 гривні 64 копійки за кВт⋅год.

Також в жодному регіоні відключень немає і не планується.

У плацкарті виросли гриби

У плацкарті "Укрзалізниці" біля вікна виросли гриби (ФОТО)

У одному з пасажирських вагонів “Укрзалізниці” просто біля вікна виросли гриби. Їх виявили біля бічної полиці у плацкартному вагоні.

Галина Краснобрижа, так звуть жінку, яка оприлюднила світлини, зазначила, що вони зроблені у січні цього року в одному з поїздів, що курсує у Харківську область. Також вона попросила мікологів розповісти, які саме гриби вирощує в вагонах “Укрзалізниця”.

Здоров’я

У Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій областях України зафіксували перевищений епідеміологічний поріг грипу, проте запровадження карантину по усій Україні не прогнозується.

Ще у п’яти областях збільшився рівень захворюваності на ГРВІ. Йдеться про Вінницьку, Львівську, Рівненську, Тернопільську та Чернігівську області. В інших регіонах зберігається неепідемічний рівень.

Найбільше хворіють діти до 17 років. Це пов’язують з циркуляцією вірусів грипу А та В. На думку Кузіна, до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією.

Додамо, що у школах Ужгорода запровадили карантин до 9 лютого, через різке ускладнення епідситуації із захворюваністю ГРВІ та грип.

Євробачення – 2024

photo 2024 02 03 09 40 51 scaled

Цими вихідними в Україні триває національний відбір на Євробачення-2024.

Цьогоріч у Нацвідборі беруть участь:

  • YAKTAK – Lalala
  • INGRET – Keeper
  • NAZVA – Slavic English
  • ANKA – Палала
  • Drevo – Endless chain
  • alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
  • MÉLOVIN – DREAMER
  • SKYLERR – Time is Running out
  • Ziferblat – Place I Call Home
  • YAGODY – Tsunamia
  • NAHABA – GLASSS.

Переможця мали обрати ввечері третього лютого, але під час голосування у Дії виник технічний збій, час для віддачі голосу продовжили до вечора 4 лютого.

Також через збій голосування у Дії учасниця під номером 8 SKYLERR вирішила зняти свою кандидатуру з Нацвідбору, адже вважає, що через технічні неполадки голоси могли зарахуватися некоректно. Але як пояснило Суспільне Мовлення, за правилами Нацвідбору підстав знімати кандидата на цьому етапі конкурсу немає. Але якщо SKYLERR стане переможницею, то може відмовитись від договору.

Позитивні новини

1706868498 2138 scaled

Бабак Тимко III, який мешкає на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна, навіщував Україні весняну погоду за 6 тижнів. А це орієнтовано з 15 березня має розпочатися справжня весна. 

Тимка також попросили зробити “прогноз”, що допоможе українцям перемогти. Він побіг до табличок з написами “терпіння” та “час”.

Попри різні новини, наша область і Україна продовжує втрачати у цій жорстокій війні захисників. Вічна пам’ять і слава усім, хто поліг у бою за Батьківщину цього тижня! Щирі співчуття рідним героїв! Дякуємо українським воїнам на захист та можливість працювати!

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено