Івано-Франківськ

Українці стали більше довіряти психологам і психіатрам

Українці стали частіше звертатися до фахівців безкоштовних гарячих ліній.

918bab2 gettyimages 1215983140

Українці стали більше довіряти психологам і психіатрам. Про це свідчать результати другої хвилі дослідження «Ментальне здоров’я та ставлення українців до психологічної допомоги під час війни». Його провела компанія Gradus Research у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Перша хвиля опитування проводилася у вересні 2022 року. Друга – у жовтні 2023-го. Кількість респондентів в обох випадках становила по 2 тисячі осіб.

Так, у 2022 році психологам і психотерапевтам довіряли 26% опитаних, у 2023-му – 28%. Довіра до психіатрів зросла із 13% до 18%. Крім того, з’ясувалося, що зросла доступність надавачів психологічних послуг на території місця проживання респондентів (із 50% до 58%).

Основними перепонами, через які українці не звертаються за психологічною допомогою, респонденти назвали:

  •  впевненість у тому, що самостійно зможуть впоратися з проблемами (29%);
  • хибну думку про те, що їхні проблеми є недостатніми для звернення (29%).

Опитування також показало певний поступ у використанні позитивних стратегій боротьби зі стресом. Порівняно з 2022 роком, респонденти частіше вдаються до перегляду фільмів та серіалів, прослуховування музики, занять улюбленою справою чи хобі, проведення часу із близькими тощо.

Докладніше ознайомитися з результатами дослідження можна за посиланням.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено