Івано-Франківськ

Медійники обговорили особливості роботи в місцях бойових дій та прифронтових територіях

Захід в онлайн та офлайн-режимах відбувся за ініціативи Івано-Франківського центру журналістської солідарності НСЖУ.

if trening chornenkyj5 1024x768 1 scaled

Івано-Франківські медійники, журналісти з Херсона та Луцька взяли участь у тренінгу із підготовки й особливостей роботи в місцях бойових дій та прифронтових населених пунктах

Головний редактор «Голос-інфо» Віталій Чорненький, який з початку повномасштабної війни здійснив понад десять поїздок у прифронтову зону та на деокуповані території, поділився з колегами досвідом роботи в гарячих точках, своїми спостереженнями та чітко виокремив низку порад.

if trening chornenkyj3 768x1024 1 scaled

Серед основних рекомендацій для роботи колег у прифронтовій зоні чи гарячих точках він виокремив такі:

  •  отримання акредитації від ЗСУ;
  •  отримання дозволу командування підрозділу, в розташування якого ви їдете робити матеріал;
  • погодження свого маршруту з військовими;
  •  забезпечення власної безпеки (у Центрі журналістської солідарності НСЖУ, зокрема, можна взяти в тимчасове користування відповідні засоби безпеки: шолом, бронежилет, тактичну аптечку);
  •  чітке виконання вказівок військовослужбовців, котрі вас супроводжують;
  •  пильність;
  •  постійний зв’язок (телефоном, через соцмережі) з колегами, рідними та людьми, з якими комунікуєте по роботі на період відрядження.

“Війна – це війна. Журналіст там не може вплинути жодним чином на будь-яку ситуацію. Ми прив’язані до людей, котрі здійснюють наш супровід. Медійник має виключно діяти так, як кажуть військові. Якщо ти хоч на хвильку дозволиш собі відволіктись або подумаєш – «все тихо», «ворога ніде нема», то за секунду все може докорінно змінитися”, – зазначив Віталій Чорненький.

Також низку порад колегам надала журналістка з Херсона Валентина Пестушко. З початку повномасштабного вторгнення їй довелося працювати в рідному місті в умовах окупації. Згодом тимчасово переїхала в Івано-Франківськ, а нещодавно знову повернулась у рідний Херсон.

if trening chornenkyj1 1024x768 1 scaled

“Перше розуміння журналіста – треба працювати. В умовах війни ми багато чого не розуміли, не знали, як правильно робити, як себе захистити. Я особисто працювала наобум, поки не звернулася за порадою до колег в НСЖУ“, – каже Валентина Пестушко.

Зі свого досвіду херсонська журналістка додала кілька важливих порад:

  •  на період відрядження у прифронтові населені пункти варто подбати
  • про тимчасове житло;
  •  матеріал потрібно робити дуже швидко, продумати все до найменших деталей і чітко діяти за планом;
  •  до моменту публікації матеріалу в медіа, який був напрацьований під час відрядження, його текст варто погодити з військовими, щоб нікому «не нашкодити!».

if trening chornenkyj2 1024x774 1 scaled

Під час тренінгу головний редактор Прикарпатської інформаційної корпорації Андрій Менів зауважив, що для журналістів нині важливі такі спілкування з колегами та обмін досвідом. За його словами, працівники редакції «ПіКу» теж працювали в межах редакційних завдань у населених пунктах прифронтової зони.

Він висловив вдячність херсонській колезі за співпрацю в період, коли вона активно працювала на Прикарпатті.

if trening chornenkyj6 scaled

Модераторка тренінгового заняття, координаторка Івано-Франківського центру журналістської солідарності НСЖУ Вікторія Плахта наголосила на важливості проведення такого заходу, адже чимало журналістів із Прикарпаття від початку війни працювали і працюють у гарячих точках, прифронтових населених пунктах.

Учасники тренінгу також приміряли захисне спорядження.

if trening chornenkyj4 768x1024 1 scaled

ДОВІДКОВО

Центри журналістської солідарності – це ініціатива Національної спілки журналістів України, що реалізується за підтримки Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, а також ЮНЕСКО. Вона покликана допомагати представникам медіа, що працюють в Україні під час війни. Центри діють у Києві, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Запоріжжі, Дніпрі та надають журналістам організаційну, технічну, юридичну, психологічну й інші види допомоги.

Контакти Центру журналістської солідарності в Івано-Франківську – 066 677 07 26 (Вікторія Плахта, координатор Івано-Франківського центру), адреса: вул. Січових стрільців, 25.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено