Івано-Франківськ

Президентка Угорщини Новак подала у відставку: яка причина?

Зі слів політикині, йдеться про реакцію суспільства на одне з підписаних нею помилувань.

novak gettyimages 1468838580 6bcd190b6ec68d40fdd26e53bb851cc0 1200x675 scaled

Очільниця Угорщини Каталін Новак ввечері у суботу, 10 лютого 2024 року, оголосила про свою відставку. Напередодні тисячі людей вимагали від неї цього на мітингу в середмісті Будапешта.

Звернення Новак тривалістю 5 хвилин 37 секунд з’явилося на угорському телеканалі M1, пише ПІК із посиланням на “Еспресо“.

Зі слів політикині, йдеться про реакцію суспільства на одне з підписаних нею помилувань.

“Я прийняла рішення про помилування, вважаючи, що засуджений не зловживав вразливістю довірених йому дітей. Я помилилася, тому що рішення про помилування та відсутність обґрунтування стали причиною того, що виникли сумніви щодо нульової толерантності (держави, – ред.) до педофілії. Сумнівів тут немає і бути не може. Я б ніколи не пробачила людині, яка, на мою думку, фізично чи психічно жорстоко поводилася з дітьми. Так було тоді і так є сьогодні”, – зазначила Каталін Новак.

Каталін Новак у своєму зверненні попросила вибачення у тих, кого образила, та “у всіх жертв, які могли відчути, що я за них не заступаюся”.

“Я була, є і завжди буду разом з дітьми та сім’ями. Я як глава держави звертаюся до вас сьогодні востаннє. Я подаю у відставку з посади президента республіки”, – наголосила голова Угорщини.

Що передувало

Минулої п’ятниці, 2 лютого 2024 року, стало відомо, що з нагоди візиту Папи Франциска до Угорщини у квітні минулого 2023 року, Новак помилувала Ендре К., колишнього заступника директора дитячого будинку в Біцке, який, що було встановлено судом, допомагав своєму директору уникнути відповідальності за педофілію, нагадує портал Telex.hu.

Після цього країною покотилася хвиля демонстрацій та публічних обговорень – як щодо встановлення юридичних запобіжників для недопущення подібних дій глави держави у майбутньому, так і щодо відповідності вчинку Каталін Новак політичним та моральним цінностям владної партії “Фідес”, віцеголовою якої вона була у 2017-2021 роках, і лідером якої з 2010 року є чинний прем’єр Віктор Орбан.

До цього скандалу також виявилася причетною тодішня міністерка юстиції Юдіт Варґа, без затвердження якої рішення Новак про помилування Ендре К. було б неможливим. Вона теж узяла на себе відповідальність за це рішення і одночасно з Каталін Новак, ввечері у суботу, 10 лютого 2024 року, заявила у себе на фейсбуці про вихід з громадсько-політичного життя Угорщини та складання мандату депутатки угорського парламенту.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено