Івано-Франківськ

Пухлина повністю зникла: у світі вперше вилікували дитину від смертельного раку мозку

Вчені сподіваються знайти дієвий препарат.
photo 2024 02 14 15 38 26 scaled

Фото ілюстративне

Вперше у світі хлопчика-підлітка вилікували від агресивної та смертельної форми дитячого раку.

Лукасу з Бельгії було лише шість років, коли він та його сім’я отримали жахливу новину про те, що у нього дифузна внутрішня гліома мосту (DIPG) — жорстока форма раку, яка має одні з найгірших показників виживання серед дитячих видів раку, пише ТСН.

Медикам довелося повідомити його батькам новину про те, що їхній син навряд чи виживе. Однак через сім років у нього немає раку, пухлина повністю зникла, і він щаслива і здорова 13-річна дитина.

Його лікар Жак Грілл сказав, що юнак пройшов клінічні випробування хіміотерапевтичного препарату еверолімус, який раніше не використовувався для успішного лікування DIPG.

“Лукас перевершив усі шанси. Після серії МРТ я спостерігав, як пухлина повністю зникла”, – сказав він.

Семеро інших дітей, які брали участь у тому ж дослідженні, тепер вважаються такими, що “довгочасно реагують”, і протягом трьох років у них не було рецидивів, але Лукас — єдиний, чия пухлина повністю зникла.

Зазвичай променева терапія DIPG продовжує життя людини лише на три місяці. Поки що не до кінця зрозуміло, чому Лукас так добре відреагував на лікування.

“Я не знаю жодного подібного йому випадку у світі”, – каже доктор Грілл.

Він припустив, що це може бути пов’язане з біологічними особливостями його пухлини.

“Пухлина Лукаса мала надзвичайно рідкісну мутацію, яка, як ми вважаємо, зробила її клітини набагато чутливішими до препарату. Вважається, що Лукас мав певну форму захворювання. Ми повинні зрозуміти, що і чому, щоб досягти медикаментозного відтворення на інших пацієнтах того, що сталося з ним природним шляхом”, – додав доктор.

Наразі вчені вивчають генетичні аномалії пухлин пацієнтів та створюватимуть пухлинні “органоїди” в лабораторії. Команда сподівається відтворити генетичні відмінності Лукаса в органоїдах, щоб побачити, чи можна знищити пухлини так само, як це він зробив.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено