Івано-Франківськ

Лапароскопія кісти яєчника. Показання до проведення оперативного втручання

Лапароскопічна кістектомія – це операція по видаленню кісти яєчника.

IG7y5PJEASlSHUsCNwrUEcJ1KVDveK4d7VHkPYid scaled

Показання до проведення оперативного втручання

Лапароскопічна кістектомія – це операція по видаленню кісти яєчника, яка проводиться щадним шляхом з доступом через невеликі проколи на передній черевній стінці. Вона забезпечує акуратне видалення доброякісних пухлин, які вражають жіночі статеві залози. Кісти проявляють себе больовими відчуттями у нижній частині живота, розладами менструального циклу та при відсутності реакції можуть призвести до безпліддя, інших ускладнень.

Видалення кісти яєчника не призначається, якщо патологічне утворення має розмір до трьох сантиметрів. За жінкою декілька менструальних циклів просто спостерігають, адже пухлина може розсмоктатись самостійно. Хірургічний підхід застосовують у наступних випадках:

  • кістозні утворення мають гладку поверхню та чіткі контури;
  • пухлина має однорідну структуру;
  • не виявлено ознак злоякісності.

Запорукою щадного видалення кісти яєчника є раннє звернення жінки до лікаря, коли новоутворення ще суттєво не розрослось. При пухлинах великого розміру може довестись повністю видаляти яєчник, тому щоб цього уникнути потрібно звертати увагу на симптоми та приходити за допомогою до лікаря.

Особливості лапароскопічної кістектомії

Планування оперативного втручання здійснюється після ретельної діагностики, яка включає аналізи крові та сечі, УЗД органів черевної порожнини та малого таза, КТ, МРТ, інші інструментальні методики. Операція призначається на конкретну дату, тому за два тижні до неї потрібно відмовитись від алкоголю. Дієта передбачає зменшення споживання продуктів, багатих на клітковину.

Хірургічне втручання проходить під загальним наркозом натщесерце. Воно включає наступні етапи:

  1. введення хірургічних інструментів через проколи діаметром до одного сантиметра;
  2. закачування до черевної порожнини вуглекислого газу для покращення якості зображення, що передається на монітор;
  3. встановлення місця розташування кісти на яєчнику;
  4. фіксація яєчника та акуратне розсічення його поверхні з аспірацією кісти;
  5. видалення патологічних тканин з черевної порожнини та відправка на лабораторний аналіз.

Перед тим як виймати хірургічні інструменти та зашивати проколи, лікар оцінює стан пацієнтки та впевнюється у відсутності кровотечі. Тканини яєчника при оперативному втручанні не видаляються, що гарантує збереження репродуктивних функцій та пришвидшує реабілітаційний період.

Лапароскопічна кістектомія яєчника завдяки акуратному проведенню дозволяє жінці вже через три дні виписатись зі стаціонару. Перший період вона приймає знеболювальні препарати, щоб зменшити больовий синдром. Відновлення триває приблизно місяць, в цей час необхідно відмовитись від фізичних навантажень та інтимної близькості, заміни купання у ванні та відкритих водоймах прийомом душу.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено