Івано-Франківськ

“Нам буде складно у березні-квітні”: основні тези Зеленського на пресконференції

Президент України відповів на важливі питання журналістів.

b3b7a303b460a97fdcd4252c5fea06db 1708880414 extra large scaled

У неділю, 25 лютого, президент України Володимир Зеленський дав велику пресконференцію у межах форуму «Україна. Рік 2024».

Президент розповів про контрнаступ, втрати України у війні, перспективи щодо озброєння для України, плани на 2024 рік.

Основні тези Зеленського на пресконференції:

  •  Нам буде складно в березні-квітні. РФ буде готувати наступ на початку літа або в кінці травня.

“Нам складно буде найближчі місяці, тому що є колихання в США, яке має вплив на деякі держави, хоча ЄС показав здатність бути лідерами. Нам буде складно в березні-квітні, ми будемо проходити такий період хвиль, різних хвиль: і політичних, і фінансових, і тиску різного. РФ буде готувати наступ на початку літа або в кінці травня. Якщо зможуть. Вони будуть готуватися”, – сказав президент.

  • Ми не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин. Ініціатива може виходити тільки від України. Перший саміт лідерів країн за формулою миру відбудеться навесні, “в найближчі тижні і місяці”. На саміті буде розроблено план, який буде доопрацьовано і передано РФ.
  • 31 тисяча українських військових загинула в цій війні, росіян загинуло 180 тисяч.

“Не 300 тисяч, не 150 тисяч, що там бреше Путін зі своїм брехливим колом. Але тим не менш, кожен – це великі втрати для нас. Росіян загинули 180 тисяч. Всього втрат в сумі з пораненими у росіян до 500 тисяч”, – сказав Зеленський.

  • Третій рік війни в Україні – переламний. Це рік виборів, розфокусування, всього одразу, викликів зовні, всередині тощо.

“Від цього року, я думаю, буде залежати формат закінчення війни. Я так вважаю. Може, помиляюся”, – сказав Зеленський. 

  • Про допомогу. Президент зазначив, що Франція планує надати Україні декілька десятків артилерійських систем. Окрім того, Україна, зокрема, тривалий час працює над отриманням далекобійної зброї.
  • Україна має план на 2024 рік, але його деталі на загал не будуть розкривати. Окрім того, він зазначив, що план контрнаступу восени 2023 року лежав на столі Кремля, ще до початку контрнаступальних дій.
  • Блокування кордону. Зеленський зазначив, що для нас важливо зберегти союз із Польщею. Але якщо кроки не знайдуться, то будемо захищати бізнес.
  • Путін бачить себе до 2023 року.

“Путін сьогодні все говорить про плани 2030 року. Він бачить себе до 2030 року. А ми хотіли б з ним закінчити раніше”, – пояснив Президент.

  • Зеленський про свою легітимність. В мережі поширюють тези, що нібито Зеленський стане нелегітимним президентом після травня 2024 року, коли закінчиться його п’ятирічний термін. Президент заявив, що це проплачені тези Кремля. Навіть є документи, які підтверджують, що це програма РФ. Там прописані і суми грошей інституціям, які підтримають цю тему.

“Щодо легітимності , то це не думка західних партнерів або когось всередині України. Це наратив і програма Російської Федерації. Відповідні документи всі розвідки «Сімки» [G7, «Великої сімки»] мають. Для всіх зрозуміло, що це програма росіян…”, – сказав глава держави.

  • Окрім того, один із журналістів запитав, чи візьме слухавку Зеленський, якщо йому зателефонує путін.

“У нього ж не має мобілки. А я з телеграфом 1917 року вже не працюю. (ред. сміючись відповів президент). Він мені не подзвонить. Він хоче закінчувати цю війну. Послаблюючи їх армію на полі бою, послаблюючи їх політичною ізоляцією в світі, санкціями. Це все про те, щоб зробити путіна бідним. Бо для нього гроші – це номер один…Вважаю, що це його слабке місце. І якщо всі візьмуться і заморозять його активи, передадуть Україні. Я думаю, що це сильно його послабить…Тоді він буде дзвонити всім і шукати, як закінчити цю війну”, – сказав Зеленський.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено