Івано-Франківськ

Легалізація марихуани в Україні. Думка експертів

Фахові оцінки та прогнози експертів щодо наслідків легалізації марихуани в Україні висвічують величезну кількість потенційних позитивів.

medychnyj kanabis scaled

Поговоримо про важливе, Ренесанс-Київ rs-clinic.com.ua щодо питання легалізації марихуани в Україні.

Питання легалізації марихуани у світі вже давно вийшло за рамки медичних і юридичних дискусій, ставши частиною суспільного діалогу. В Україні ця тема стала особливо актуальною після ухвалення закону 7457 про легалізацію лікувального канабісу в другому читанні 21 грудня 2023 року. З результатом у 248 голосів “за” від нардепів, законопроект набуває чинності через пів року після його опублікування і регулює обіг канабісу тільки в медичній, промисловій та науковій діяльності. Поширення канабісу в Україні для рекреаційного споживання, як і раніше, залишиться незаконним і підлягає переслідуванню відповідно до закону. Цей крок, хоч і складний, надає мільйонам людей надію на поліпшення якості життя.

У цій статті, експерти поділяться своєю думкою стосовно легалайзу в Україні та розкажуть від чого лікують марихуаною.  Крім того, стаття представить як позиції прихильників, так і основні страхи населення з приводу нового закону.

Експертна думка та прогнози

Фахові оцінки та прогнози експертів щодо наслідків легалізації марихуани в Україні висвічують величезну кількість потенційних позитивів. Наприклад, під час обговорення питання про легалізацію медичного канабісу в Україні на круглому столі, народний депутат Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, наголосив на значущості ухваленого законодавства. Він вказав на істотне збільшення потреби в лікуванні медичним канабісом: з 2-3 мільйонів осіб до 5-7 мільйонів внаслідок збройної агресії, і припустив, що по завершенню війни до 50% населення України можуть потребувати цих препаратів.

Експерти зазначили, що хоча медичний канабіс не є універсальним засобом для лікування всіх захворювань, його доступність може значно полегшити стан пацієнтів. Здебільшого йдеться про лікування психологічних та психіатричних наслідків війни. Адже, ґрунтуючись на невтішній статистиці минулих років, понад три тисячі ветеранів 2014-2015 років вчинили самогубство. І щоб не допустити повторного сценарію, з очікуваним зростанням кількості осіб, які страждають від посттравматичних стресових розладів, потреба в ефективних методах лікування, включно з використанням медичного канабісу, стає ще більш актуальною.

Так, введення в медичну практику препаратів, що містять тетрагідроканабінол, на думку більшості експертів, стане важливим кроком до забезпечення пацієнтів доступом до всіх можливих видів лікування. Крім того, це посприяє значному підвищенню якості життя багатьох українців, особливо тих, хто переживає важкі психологічні травми.

Позиції прихильників легалізації

Прихильники легалізації марихуани представляють різнобічні аргументи, що наголошують на перевагах такого кроку в економічному, медичному та соціальному аспектах:

  1. Економічні аспекти. Прихильники легалізації вказують на значний економічний потенціал, який може бути реалізований через оподаткування та регулювання продажу канабісу. Приклади з інших країн показують, що легалізація може призвести до створення нових робочих місць, збільшення податкових надходжень і зниження державних витрат на боротьбу з незаконним обігом марихуани.
  2. Медичні аспекти. У медичній сфері прихильники легалізації виокремлюють потенціал канабісу в лікуванні широкого спектра захворювань і станів, включно з хронічним болем, ПТСР, безсонням і різними формами епілепсії. Крім того, легалізація полегшить дослідження канабісу для створення ще більшої кількості безпечних та ефективних лікувальних засобів.
  3. Соціальні аспекти. Прихильники аргументують, що легалізація марихуани може призвести до зниження рівня злочинності, пов’язаної з наркотиками. Досвід інших країн показує, що легалізація веде до зниження вживання нелегальних наркотиків, оскільки пацієнти мають доступ до безпечних і законних лікарських засобів.

А що з цього приводу думають лікарі? З урахуванням викладених експертних думок і статистичних даних, важливо також дізнатися думку медичних практиків, які щодня стикаються з наслідками хвороб і станів, що потенційно підлягають лікуванню канабісом. Як приклад можна розглянути підхід клініки Ренесанс-Київ. Їхній експертний погляд на питання легалізації марихуани може надати додаткові інсайти та допомогти сформувати більш повне уявлення про поточну ситуацію та її можливий розвиток.

В умовах збільшення кількості пацієнтів із психологічними розладами через військові дії, лікарі клініки наголошують на важливості пошуку ефективних підходів до лікування і пом’якшення симптомів. Використання канабісу в медичних цілях розглядають як одне з можливих нововведень, що сприяють поліпшенню загального стану і якості життя пацієнтів. Вони бачать у ньому потенціал для терапії різних психологічних захворювань, як-от ПТСР, різні форми депресії та безсоння, які часто розвиваються на тлі війни та соціальних потрясінь.

Страхи населення

Звичайне населення часто виступає проти легалізації лікувального канабісу через страхи та непорозуміння, пов’язані з цією речовиною. Багато людей запитують, що таке коноплі або ганджубас (інші назви канабісу), асоціюючи їх винятково з травою наркотиком, яку продають з рук, без розуміння їхнього медичного застосування. І хоча закон про легалізацію вже ухвалено, багато хто все ще задається питанням, чи легалізована трава в Україні для медичних цілей.

Основні побоювання з приводу легалізації медичного канабісу в Україні часто пов’язані зі збільшенням кількості людей, які вживають наркотики, і зростанням їх продажу на чорному ринку. Однак за словами експертів, більша частина цих страхів ґрунтується на популізмі та застарілих поглядах. Реальність така, що легалізація передбачає суворий контроль і регулювання обігу медичного канабісу, що фактично може навпаки знизити його нелегальне поширення.

Крім того, в законопроекті передбачено суворий контроль з боку Національної поліції і створення реєстру препаратів на основі канабісу. Усе це спрямовано на те, щоб зруйнувати стереотипи і показати, що такі лікарські засоби вже давно використовуються в усьому світі для лікування безлічі захворювань. А додаткові заходи, як-от запровадження електронних рецептів, забезпечують прозорість і контроль за обігом препаратів з канабісу, мінімізуючи можливість його зловживання та, демонструючи, що вони не відрізняються від інших ліків, які містять наркотичні речовини, що вже тривалий час використовуються в медичній практиці.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено