Івано-Франківськ

Блокчейн технології: від криптовалют до щоденного використання

Технологія має великий потенціал, тому спектр її практичного застосування постійно розширюється.

Технологія блокчейн, яка лежить в основі криптовалют, давно вийшла за межі розробки цифрових активів. Завдяки здатності до швидкої передачі інформації з підвищеним ступенем захисту ця інновація застосовується в різноманітних сферах. Розглянемо особливості та переваги технології, способи її використання, ризики й обмеження, а також перспективи для фінансової системи та інших галузей.

MOnEPKj5kt4jKl3wpnkIOq3Ku7P9579Hj5GkEbnq3jWU-iRwrkIOwicevHeW6q78a--HLY6XLAu9lwX3EK5Bc_1kJfmOUBQ5KRzB-wxfOuIQ3tXc2RN-zrrcjaNCwQ9TF063BFhI-Fm6w5CFuVR65BE

Джерело: https://trading.biz

Основи блокчейн-технології

Блокчейн ㅡ це технологія децентралізованого розподілення та зберігання інформації, яка складається із блоків визначеного розміру, що об’єднуються в загальну мережу. Блоки розташовуються у певному порядку та формують ланцюжок, інформацію в них неможливо змінити або видалити, доступ до даних надається всім учасникам блокчейн-системи.

Інформація захищена надійним криптографічним шифруванням, копії даних розподіляються між різними комп’ютерами, що знаходяться у всьому світі. Це дозволяє захистити вміст блоків від несанкціонованого доступу та зміни даних.

Виділимо головні особливості блокчейн-технології:

  • Децентралізація. Мережа не контролюється окремим органом, що приймає рішення. Дані зберігаються на різних комп’ютерах, що значно ускладнює злам системи. Кожен користувач мережі може взяти участь у підтвердження транзакцій.
  • Прозорість. Інформацію в блокчейні неможливо підробити, кожен з учасників системи може слідкувати за операціями в реальному часі.
  • Безпека та надійність. Технологія базується на захищеному протоколі з криптографічним шифруванням даних. Кожен з користувачів блокчейну має унікальний код, який надає доступ до транзакцій.
  • Швидкість. Інформація передається майже миттєво в будь-яку точку планети з мінімальними фінансовими витратами.

Екосистема блокчейн побудована таким чином, що унеможливлює підробку інформації. Кожен учасник мережі повинен підтвердити правильність транзакції, її можуть відхилити при спробі завантаження фальшивих даних. Тому мережа залишається надійною, прозорою та безпечною і має великий потенціал для застосування в різних сферах.

Від криптовалют до загального застосування

Історично перше та найбільш відоме застосування блокчейн-технології ㅡ розробка криптовалюти Bitcoin. Використання технології дозволило створити децентралізовану й незалежну платіжну систему з обмеженою пропозицією активів. Біткоїн сприяв збільшенню популярності блокчейну та познайомив світ з його перевагами. Пізніше на базі блокчейн-технології та її модифікацій (таких як смартконтракти) з’явились інші криптовалюти ㅡ Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Tether та інші.

oAfZ-D52C_IO7J3qQzsoDzuZN55SpAwAvSw2ff__ZUAlDNSBpIDXvjptEx0lBoAia1viZWg8THmME0cR2Fe6nJRDbK0bOAFOMowdelWr_rvP0BVZxqvLWBxHWCUPbUN4xJ0aWl7hTHGQsWJJrkfg5VM

Джерело: https://trading.biz

В криптоіндустрії блокчейн застосовують:

  • для випуску нових криптовалют;
  • при генерації нових токенів;
  • для розрахунків монетами, що існують.

Деякі країни взяли за основу надійну децентралізовану технологію при створенні цифрової національної валюти. Також її використовують для розробки унікальних токенів NFT, що застосовуються для оцифрування картин, фотографій та інших предметів мистецтва. Блокчейн отримав широке розповсюдження в ігровій індустрії при створенні проєктів, які об’єднують ігрову механіку та NFT. Крім того, технологія отримала застосування на ринку децентралізованих фінансів, таких як токенізовані цінні папери.

Сьогодні використання блокчейн-техологогії вийшло далеко за межі криптоіндустрії. Її застосовують у тих сферах, де потрібна швидка передача інформації з високим рівнем захисту. Проєкти на блокчейні запускаються в банківському секторі, логістиці, держсекторі, охороні здоров’я, енергетиці та інших галузях.

Практичне використання блокчейну в різних галузях

Інтеграція блокчейну пришвидшує обмін інформацією, покращує якість, надійність та доступність послуг. А також забезпечує прозорість, знижує ризики зламу, зміни та втрати даних. Завдяки таким особливостям ця технологія та її модифікації успішно використовуються в різних галузях.

Ось 6 способів застосування блокчейну, про які варто знати:

  1. Банківський сектор. Технологія дозволяє оптимізувати інфраструктуру, зменшити витрати, підвищити якість послуг. Всі банківські операції, такі як грошові перекази, кредитування, угоди з цінними паперами, онайн-обслуговування клієнтів, тепер проходять з використанням блокчейну.
  2. Нерухомість. Блокчейн підвищує рівень довіри між покупцями, продавцями та посередниками, дозволяє автоматизувати рутинні задачі, пришвидшує транзакції, в тому числі міжнародні перекази.
  3. Ігрова індустрія. Одразу після залучення криптовалютної технології у фінансову сферу розробники почали створювати блокчейн-ігри. За допомогою блокчейну можна сформувати розподілену та повністю прозору мережу з відкритим кодом для гравців та інноваційними рішеннями, наприклад, доступом до активів.
  4. Страхування. Блокчейн приніс багато переваг індустрії, яка пов’язана з великим документообігом. Це дозволяє підвищити якість послуг, захиститись від шахрайства, ввести інноваційні підходи в бізнес-моделях страхування.
  5. Безпека. Технологія дозволяє надійно зберігати та захищати інформацію від несанкціонованого втручання. Застосовується на різних рівнях ㅡ як на індивідуальному, так і загальнодержавному.
  6. Мистецтво. Використовується для оцифрування предметів мистецтва, дозволяє художникам, фотографам, музикантам отримувати прибуток від продажу унікальних NFT-робіт.

XBXlifN09OxFdg5ndxpv0BGOaCiFxaPBDqBBl59BIKI1laUEDieKPHZ-CD3Q7hKuNZiWWIRDgCOWDUrgbUaWQy4aiu-n2PmwkbXSTQR8kkYzMgxyzi1UYqRvbDAHvpChbRq9GarE0eV1JGldG3sKe_g

Джерело: https://trading.biz

Це лише невелика частина напрямків використання блокчейну. Технологія має великий потенціал, тому спектр її практичного застосування постійно розширюється.

Переваги блокчейну для бізнесу та повсякденного життя

Вже кілька років світовий бізнес інтегрує блокчейн у свою роботу, а уряди різних країн розробляють законодавчу базу для його легального застосування. Ця технологія відрізняється від інших систем, що існують. При глобальному використанні вона знатна спростити й пришвидшити торговельні, фінансові, економічні та інші процеси в бізнес-моделях.

Головні переваги використання блокчейну в бізнесі та повсякденному житті:

  • швидка обробка і передача даних всередині екосистеми;
  • точний облік, спрощення задач, пов’язаних з документообігом;
  • надійний захист особистої та корпоративної інформації;
  • прозорість операцій, можливість слідкувати за ланцюжками постачання;
  • підвищення довіри до виробника і бренду;
  • захист споживачів від неякісної контрафактної продукції;
  • зменшення витрат на транзакції, в тому числі на міжнародні перекази;
  • неможливість зміни та видалення інформації, яка знаходиться в блоках.

Використання технології блокчейн надає масу можливостей та значно спрощує багато процесів. Прозорість фінансових операцій на всіх рівнях, відсутність бюрократичних перешкод, зменшення корупції ㅡ це лише невелика частина перспектив застосування блокчейну. Також інноваційна технологія дозволяє заробляти шляхом майнингу, торгівлі та інвестування в цифрові активи. Продукти, які функціонують на основі блокчейну, відкривають доступ до фінансових послуг тим людям, які виключені з традиційних систем.

Щоб зрозуміти переваги, достатньо розібрати, що таке AMP ㅡ це протокол, який відповідає за миттєву, надійно захищену передачу даних. Це дозволяє застосовувати блокчейн для проведення транзакцій у всьому світі з мінімальними затратами часу і фінансів.

Виклики та обмеження блокчейн-технології

Попри безліч переваг та перспектив використання блокчейну, також існують ризики та обмеження, які потрібно враховувати при побудові екосистеми:

  • Складнощі з масштабуванням ㅡ у порівнянні з традиційними централізованими базами, блокчейн потребує більшої кількості пам’яті та потужнішого оснащення для правильної роботи.
  • Технологія хоч і надійна, проте не позбавлена вразливості, через що існує ризик хакерських атак.
  • Спірним питанням залишається правовий статус криптовалют, які функціонують на базі блокчейну, тому можливі обмеження торгівлі та обміну в окремих країнах.
  • Приватні ключі учасників системи не підлягають відновленню, при його втраті користувач втрачає доступ до активів.
  • Неможливість зміни даних також може бути недоліком в окремих ситуаціях.

aoedOXREMZEv73d5oI8KW_4kyhxI-Sj_UhzpimVZZ1bE4OM1F27cb6BwYnU0jP0dFus4VhgMyJQVDVNsxECW3ilCufsdu_E2XE6gh98Kptg9UUwzMtpBkYny976zsH3sd4LuW9yBlvXWvxz0GZhNLaM

Джерело: https://trading.biz

Не дивлячись на недоліки, багато компаній експериментують з новими способами застосування блокчейну, щоб отримати максимальну вигоду. А уряди різних країн розробляють регуляторні норми для його використання.

Майбутнє блокчейну: що нас чекає?

Технологія відома широкому загалу з 2009 року, з моменту випуску Bitcoin, проте в багатьох країнах вона так само залишається новинкою. А її застосування не регулюється законодавчими нормами. Якщо звернути увагу на функціональність та перспективи використання блокчейну в різних галузях, перш за все, потрібно очікувати на розробку відповідних правових актів.

При інтеграції його в глобальні системи можливі наступні зміни:

  • поява децентралізованих засобів ідентифікації, що спрощує способи підтвердження особистих даних;
  • зміна бізнес-моделей, коли права на інформацію та унікальний контент в мережі буде належати користувачеві, особа якого підтверджена ідентифікатором;
  • токенізація активів, що спрощує доступ до них учасникам ринку та зменшує витрати на торгівлю;
  • оптимізація бізнес-процесів, контроль якості та зменшення видатків.

Майбутнє покаже, чи призведе застосування блокчейну до революції на глобальному рівні, але вже сьогодні ми можемо спостерігати, як технологія змінює звичні підходи в різних сферах життя та бізнесу.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено