Івано-Франківськ

Пил із Сахари, оренда кладовища, зміни для обмежено придатних: ТОП-10 новин тижня за 1-7 квітня

А також смертельна ДТП у Ямниці та знущання над 16-річним підлітком.

Пил із Сахари, оренда кладовища, зміни для обмежено придатних: ТОП-10 новин тижня за 1-7 квітня

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 01-07 квітня 2024 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК). 

Статус “обмежено придатний” скасували

Чоловіки, які були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд. Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний закон. 

Закон набирає чинності через місяць після його публікації, тобто 4 травня 2024 року. Згідно з ним, діятимуть лише два статуси – “‎придатний” та “‎непридатний”.

Окрім того, майже через рік після схвалення Верховною Радою президент України Володимир Зеленський підписав закон про зниження граничного віку перебування чоловіків на військовому обліку призовників з 27-ми до 25-ти років.

Щодо інших воєнних новин:

Окупанти систематично обстрілюють Харків: місто атакують і дронами, і авіабомбами і ракетами. Минулої ночі Сили ППО знищили на півдні нашої держави 17 ворожих шахедів. 

Також росіяни продовжують застосовувати хімічні атаки на українських військових. Лише за минулий місяць був 371 випадок застосування хімічних боєприпасів. Наші захисники за минулу добу знищили ще 820 окупантів, 17 ворожих танків та 54 одиниці бойових броньованих машин та артилерійських систем.

Пил із Сахари на Прикарпатті

На Прикарпатті очікується ще одна хвиля тепла та пилу з півдня Сахари: коли саме

До України на початку квітня, прибула пилова хмара з Сахари. Вона накрила і Прикарпаття. Окрім змін у небі, люди відчували печіння в горлі та носі. Синоптики закликали зачиняти вікна. Втім надзвичайної ситуації на Прикарпатті через пил не було.

Оренда кладовища

На Коломийщині судитимуть директорку підприємства, яка незаконно здавала в оренду фермерському господарству територію кладовища. Фермер обробляв землю та збирав уражай.

Обвинувачена розпорядилась земельною ділянкою площею 3 га, яка перебувала у користуванні комунального підприємства для обслуговування кладовища. Так, не маючи на те повноважень, вона склала та підписала завідомо неправдивий договір оренди.

Смертельна ДТП у Ямниці

419736659 420147400659495 7479345171903953812 n scaled 1

Першого квітня водій «Opel» пішов на обгін, перетнувши подвійну суцільну смугу. Саме в цей момент керманич «Mercedes-Benz» теж почав здійснювати маневр повороту ліворуч у забороненому місці. Відтак відбулося зіткнення.

Внаслідок ДТП водій та пасажир легковика, 55 –  та 29- річні мешканці Галича, загинули на місці аварії. 44-річний водій «Mercedes-Benz» отримав важкі тілесні ушкодження та госпіталізований до лікарні.

Знущання в Чернелицькому ліцеї

На Городенківщині днями в мережі поширили відео, як група підлітків знущається з 16-річного хлопця. Правоохоронці встановили, що на відео учні Чернелицького ліцею, а також двоє чоловіків віком 21-22 роки, також мешканці Чернелицької громади. Правоохоронці їх розшукують.

Ювенальні поліцейські опитали підлітків у присутності батьків, учителів та склали шість адміністративних протоколів на батьків учнів за неналежне виховання дітей.

Наркотрафік

435104758 452266983813921 739596924086775954 n scaled 1

На Прикарпатті поліцейські викрили наркоторговців, які виготовляли та збували наркотики. Організована злочинна група складалась з мешканців Калуша та Івано-Франківська. Вони виготовляли та розкладали на території області так звані мастерклади – закладки в особливо великих розмірах.

Від цієї діяльності підозрювані отримували близько 10 мільйонів гривень щомісячно. За гроші вони собі придбали елітну нерухомість та авто. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Карпатнафтохім: проблема не вирішується

За словами влади міста Калуша, з часу крайніх звернень до державних органів нічого не змінилося. «Карпатнафтохім» і досі живиться електроенергією від ТЕЦ, а працівники не отримують заробітну плату. 

Припинення очищення господарсько-побутових стоків особливо критично для Калуської міської територіальної громади. Тож міська рада вкотре звернулася до Кабміну та РНБО з проханням вплинути на ситуацію.

«Карпатнафтохім» – це підприємство, яке має у своєму складі цехи критичної інфраструктури. Якщо будуть  відключені очисні споруди на «Карпатнафтохім», це призведе до зупинки водопостачання в місті, зупинки комунальних котелень, і зупинки роботи Калуської ТЕЦ, бо і вона не буде отримувати воду на підживлення.

Горіхи і фундук

Днями у селі Тустань Дубовецької громади представники компанії «Гудвеллі Україна», місцеві школярі та дошкільнята посадили 60 саджанців дерев. Їх висадили на території шкільного подвір’я, адмінбудинку та медичної амбулаторії.

Детальніше про весняну екологічну акцію у Тустані, дивіться у відео ПІК:

Читайте також у ПІК:

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено