Івано-Франківськ

В Україні створили застосунок для обліку лелек

Україна має одну з найбільших у Європі популяцій лелек.

1631095245 1020 09 01 09 52 50 scaled

В Україні розробили мобільний застосунок для обліку чисельності лелек. Ці дані необхідні науковцям, щоб контролювати стан популяції та впроваджувати нові заходи для їхньої охорони.

Як повідомляє ПІК з посиланням на “УП.Життя”, рахуватимуть чисельність лелек у 54 країнах.

“Рахуватимуть чисельність буслів у цьому році не тільки в Україні, але й на всьому ареалі гніздування виду, зокрема в країнах Європи, Близького Сходу та Центральної Азії. Загалом – у 54 країнах. Україна має одну з найбільших у Європі популяцій лелек — орієнтовно 35-45 тисяч гніздових пар, тому дані з нашої країни важливі”, – зазначили в Українському товаристві охорони птахів.

Загалом для обліку збиратимуть таку інформацію:

  • коли птахи повернулися в Україну;
  • скільки пар зайняли гнізда;
  • наскільки успішно вони вивели потомство (скільки пташенят виросли і покинули гніздо в кожної з пар).

В Українському товаристві охорони птахів наголошують: гніздо можна вважати зайнятим, якщо пара лелек трималася біля нього хоча б місяць. Кількість пташенят найкраще підраховувати в другій половині червня чи в першій половині липня, коли вони вже підросли, кажуть орнітологи.

Цьогоріч облікові дані можна подати через смартфон. Для цього фахівці товариства розробили спеціальний модуль для додатка у смартфонах на основі міжнародної природоохоронної програми зі збору даних SMART.

Застосунок має доступні версії для IOS та для Android.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено