Івано-Франківськ

Профілактика дефіциту вітаміну D у вагітних

Вітамін D впливає на перебіг вагітності та здоров'я потомства.

Depositphotos 529411036 L
Серед наслідків дефіциту вітаміну D у вагітної жінки: підвищений ризик передчасних пологів, еклампсії та гестаційного діабету. Дефіцит вітаміну D у плода, в свою чергу, негативно впливає на вагу при народженні і, в довгостроковій перспективі, може збільшити ризик алергії або діабету 1 типу.

Вітамін D необхідний для матері та плоду

Вагітні жінки не позбавлені цієї проблеми, і наслідки можуть вплинути як на матір, так і на дитину. Однією з основних функцій вітаміну D під час вагітності є забезпечення кращого засвоєння кальцію та правильного розвитку скелетної системи плода. Насиченість вітаміном D народженої дитини тісно залежить від забезпеченості цим вітаміном матері. Підраховано, що новонароджені, матері яких мали нормальну концентрацію вітаміну D під час вагітності, забезпечені вітаміном D приблизно до 8-тижневого віку. Якезначення вітаміну D в МО? Наразі розглядається питання, чи достатньо дози 400 МО цього вітаміну, яку зазвичай дають усім новонародженим, для дітей, народжених від матерів, у яких під час вагітності спостерігався дефіцит цього вітаміну. Низький рівень вітаміну D у вагітних жінок також підвищує ризик гестаційного діабету, прееклампсії, передчасних пологів і виснаження материнського пулу скелетного кальцію, нервової системи.

Нормальні концентрації вітаміну D під час вагітності

Показники вище 30-50 нг/мл вважаються бажаними концентраціями вітаміну D3 під час вагітності. Значення нижче 30 нг/мл свідчать про дефіцит цієї речовини. Рівень вітаміну D у сироватці крові можна визначити за допомогою лабораторного аналізу крові.

Дані вказують на те, що низький рівень вітаміну D спостерігається у багатьох вагітних жінок. На дефіцит впливає багато факторів, серед яких :

  • низький вплив сонячного світла,
  • дієта,
  • ожиріння,
  • тон шкіри,
  • використання сонцезахисних засобів (але відмовлятися від цього виду захисту не рекомендується!).

Під час вагітності синтез вітаміну D подвоюється. Це адаптивний механізм, який дозволяє кальцію ефективніше всмоктуватися з кишечника. Це дозволяє речовині потрапляти через плаценту в організм дитини, що розвивається. Синтез 1,25(OH)2D, що передається по материнській лінії, відбувається в нирках плода. Приблизно 70% концентрації вітаміну D в крові вагітної жінки міститься в пуповинній крові.

Чим загрожує дефіцит вітаміну D?

Дефіцит вітаміну D має серйозні наслідки для здоров’я як вагітної жінки, так і її дитини. Тому необхідно контролювати концентрацію цієї речовини в крові та вживати заходів для запобігання дефіциту.

Можливими наслідками дефіциту вітаміну D є :

  • занадто низька концентрація кальцію в крові дитини та матері;
  • демінералізація кісткової системи дитини та розм’якшення потилиці;
  • порушення розвитку зубів дитини;
  • підвищений ризик розвитку рахіту;
  • підвищений ризик алергічних захворювань у дитини;
  • підвищена сприйнятливість до інфекцій;
  • порушення розвитку мозку у плода (дослідження на тваринах).

Гострий дефіцит вітаміну D підвищує ризик гестаційного діабету, прееклампсії та гіпертензії під час вагітності. Це розлади, які несуть ризик погіршення здоров’я і навіть втрати життя.

Література

1. Holic MF: High Prevalence of Vitamin D Inadequacy and Implications for Health. Mayo Clin Proc 2006; 81: 353-373.

2. Peterlik M, Grant WB, Cross HS: Calcium, vitamin D and cancer. Anticancer Res 2009; 29 (9): 3687-3698.

3. Булавенко, О. В., Татарчук, Т. Ф., Коньков, Д. Г., & Фурман, О. В. (2018). Сучасні стратегії клінічного менеджменту дефіциту вітаміну D у практиці акушера-гінеколога.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено