Івано-Франківськ

Замість “обмежено придатний”: у МОЗ розповіли про нові статуси військовозобов’язаних

Закон, що скасовує статус «обмежено придатний», набере чинності 4 травня.

Znimok ekrana 2024 04 26 161913

З 18 травня (коли набере чинності закон про мобілізацію) тих, кого раніше визнали обмежено придатними до служби, почнуть повторно викликати до ТЦК та СП на медкомісію.

У військовозобов’язаних буде дев’ять місяців, аби пройти повторну ВЛК й отримати новий висновок.

Як ZN.UA розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова, зараз формуються правила про придатність чи непридатність до військової служби.

Придатні будуть розділені на такі категорії залежно від ступеня функціональності:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

“Два тижні тому спільно з КМС ми запустили на погодження зміни до наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України». Над редакцією змін працювала велика група людей — МОУ, КМС, МОЗ, експерти у сфері охорони здоров’я та громадськість. Ми прописуємо умови наказу №402 детальніше. Захворювання прив’язані до МКХ-10 і описані критерії, коли людина є непридатною або придатною, тобто коли стан є важким, середнім і легким за цією групою захворювань”, – додала Оксана Сухорукова.

За її словами, оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій.

Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець — придатний. А якщо виразка була ускладнена, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною.

Йдеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобов’язаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено