Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: Натуральне фруктово-молочно-горіхове желе (ФОТО)

Цієї літньої пори кулінарія — це гарна і приємна нагода залучати дітей до експериментів зі складниками та формами.

photo 2024 06 08 12 37 35 scaled

Натуральні продукти не тільки корисніші, але й смачніші та ароматніші. Наприклад, у крамницях є чимало готових сумішей для желе в яскравому упакуванні. Та присмак у них здебільшого якийсь штучний.

А спробуймо поекспериментувати. Вийде дешевше і навіть смачніше. Та й цікавіше. Для цього купуємо швидкорозчинний харчовий желатин. 25-грамовий пакетик коштує 18 грн. Для всіх рецептів його вистачить на 0,5 л рідини. Так само можна використати агар-агар: він на рослинній основі.

photo 2024 06 08 10 42 02 2 scaled

Заливаємо желатин 100 г прохолодної кип’яченої води для набухання. Тим часом готуємо інші складники. Цієї літньої пори варто скористатися фруктово-ягідними начинками. Взимку підійдуть заморожені чи з компоту. Наповнювачами можуть служити солодкий компот, сік, підсолоджене прокип’ячене та охолоджене молоко, какао з молоком.

Є спеціальні форми для желе. А можна скористатися пластиковими для тортів. Вони мають гарні гофровані стінки, і таку хвильку опісля набере готове желе. Так само залити желе можна шарами до фужерів, склянок та керамічних мисочок.

Отож усе готове для роботи. Набухлий желатин розігріваємо протягом 1 хв у мікрохвильовій печі або на водяній бані. Переливаємо до півлітрової скляної банки та доливаємо іншими наповнювачами. Ретельно розмішуємо. 25 г сухого желатину якраз вистачає на 0,5 л рідини: желе виходить потрібної консистенції та добре зберігає форму.

Заливаємо розчин до форм і наповнюємо фруктами чи ягодами. Полуниці можна цілими або порізати. З вишень та черешень не забудьте вибрати кісточки. Годяться шматки ківі, цитрусових, абрикосів, персиків, груш та яблук без шкірки. Можна зробити асорті.

Цікавим виходить кількашарове желе. Наприклад, перший шар молочний, без начинки. Даємо застигнути в холодильнику. Опісля заливаємо другий шар з наповнювачами. Після застигання заливаємо ще одним шаром без начинки.

photo 2024 06 08 12 37 36 scaled

Дно маленьких форм із желе можна занурити на кілька секунд у гарячу воду, щоб желе легше відстало. А з пластикових вибрати доволі легко, якщо чайною ложечкою обережно відділити готове желе від бортів і перекинути форму на тарілку чи піднос. Нарізати ножем на порційні шматки та подавати до столу.

Експериментуємо далі. Заливаємо желе в заздалегідь підготовлені «мисочки» з апельсинів. Для цього розрізаємо добре помитий фрукт навпіл, вибираємо соковиту серединку, яку використовуємо опісля як начинку. Додаємо й інші порізані фрукти та ягоди. Коли застигне желе, можна «накрити кришечкою» з молочного желе. Ставимо для застигання в чашки чи стакани, щоб апельсинові мисочки не перекинулися. Опісля їх можна легко нарізати гострим ножем на порції разом зі шкіркою.

photo 2024 06 08 12 37 35 2 scaled

Варто бодай штрихом згадати й про інше використання желатину. Його додають до холодцю для кращого застигання, готують інші заливні м’ясні чи рибні страви. А пропоновані фруктово-ягідні начинки можна замінити овочевими. Тоді матимете чудове доповнення до святкового та навіть буденного столу. Фантазії нема меж. Тож успіхів! І смачного!

Людмила Стражник. Фото авторки.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено