Про таємниці спортивного успіху і досягнень Ігор Костюк розповів і журналістці ПІК.
«Я народився у «Келії сонця», так називають здавна Космач. Навчався у місцевій школі, з дитинства бігом на лижах займався. Згодом навчався у Львівському політехнічному інституті, на змаганнях різного рівня виступав, далі працював інженером-економістом, два роки був заступником міського голови Коломиї. Тоді спортом майже не займався», — розповідає спортсмен-ветеран.
Бігати чоловік почав у 40 років, коли донька та син тренувалися у спортшколах. Хотів бути з дітьми «на одній хвилі». Відтоді минуло 26 років.
Нині спортивні здобутки Ігоря Костюка чималенькі. Він пробіг 25 42-кілометрових марафонських дистанцій. Ставав першим на змаганнях у Чехії, Угорщині, Польщі, Словаччині.
У 2019-ому прикарпатський легкоатлет-ветеран здобув перемогу на Чемпіонаті світу з марафонського бігу, що відбулося в польському місті Торунь. Участь у чемпіонаті взяли 4,5 тисячі спортсменів віком від 35 до 90 років із 88 країн світу. Пан Костюк виступав у категорії 65+ у складі збірної України, яка зайняла лише 17 загальнокомандне місце. Зате сам прикарпатський спортсмен поважного віку пробіг напівмарафонську дистанцію, 21 кілометр 97,5 метрів, за 1 годину 25-28 секунд і став чемпіоном світу.
Ігор Костюк тренується щодня з набагато молодшими спортсменами. Вони часто просять його, аби він з ними побігав, бо чоловік є для них наставником, товаришем і навіть талісманом.
«Мої тренування тривають 2-2,5 години. Розпочинаю із загальних вправ для рук та ніг. Кожну вправу повторюю 15-20 раз. Далі 15 хвилин біжу на місці, роблю вправи на розтягування», — розповідає легкоатлет-марафонець.
На тренування чоловік одягається легко: майже у всі пори року: футболка, шорти й кросівки. Узимку одягає легку куртку та шапку. Бігає чоловік уранці й увечері по 1,5 години там, де взагалі немає машин, бо так дихається вільніше. Тренується, зазвичай, на околиці Івано-Франківська, в районі Дем’янового Лазу, а ще із задоволенням бігає в горах.
Окрім щоденних тренувань, запорукою чудової фізичної форми Ігоря Костюка є дотримання режиму дня та дієта. Чоловік щодня встає о шостій ранку, лягає о 23.00. Зранку робить півгодинну зарядку, приймає контрастний душ. У їжі спортсмен невибагливий. Втім зазначає, що на обід обов’язково з’їдає тарілку борщу чи супу. А ще їсть різні каші з олією. Свинини майже не вживає, лише варену куртину і телятину, п’є компоти, узвар, і до 2 літрів лише джерельної води. Вечеряє не пізніше 20.00.
Прикметно, що чоловік не вживає гострих, жирних та смажених страв, газованих напоїв. Про цигарки чи алкоголь навіть не згадує. Щоправда, раз в місяць може випити трохи домашнього вина. Мовить, що це навіть корисно для здоров’я. Перед сном читає 20-40 сторінок історичних чи художніх книг. У пана Костюка велика бібліотека: понад 5 тисяч книг.
Наразі спортсмен-ветеран хоче стати чемпіоном світу на марафонській дистанції. Каже, що цьогоріч мали б відбутися змагання у Лондоні, в яких він хотів взяти участь. Але через пандемію змагання не відбулися. Та все-таки Ігор Костюк сподівається прославити Прикарпаття й Україну на світовій спортивній арені
Злата ЛЕМІШ
Фото Злати Леміш
Читайте нас у тг