Івано-Франківськ

Альтернатива клумбі. Франківка вирощує більше пів сотні сортів кімнатних фіалок (ФОТО)

Улюблені - фіалки-химери, які мають більшу квітку й цікаві смужки.

FB IMG 1622190588832

Альтернатива клумбі. Сенполія, більш відома як кімнатна фіалка, популярна в Івано-Франківську. Про це свідчать успішна щорічна виставка цих рослин та тематична група у соцмережі.

Чи важко за ними доглядати й чому не може зупинитися перед купівлею нових сортів – для читачів ПІК розповіла викладачка рисунку, живопису Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Юлія Попенюк.

FB IMG 1622190695243

Крім мистецтва на роботі, вдома на неї чекає ще одне захоплення – кімнатні фіалки. Любов до них з’явилася 9 років тому. Тоді мама-біологиня, якій подобалися різні вазони, принесла від сусідки кілька листочків – три з них вона дала дочці. З того часу Юлія назбирала більше 50 видів, які прикрашають два її підвіконня. Чоловіку довелося їх навіть розширити, щоб рослини помістилися.

“Не можу зупинитися, завжди хочу новий сорт. І часто знайомим їх дарую чи продаю, якщо у мене бракує місця. Фіалки – це гарна альтернатива клумбі, коли живеш у квартирі і хочеться вдома мати красу”, – каже жінка.

Кімнату прикрашають сортові фіалки: з малими квітами та великими, рожеві, фіолетові, білі з різними відтінками й узорами. Улюблені – фіалки-химери, які мають більшу квітку й цікаві смужки.

“Доглядати за ними легко. Поливаю через день-два, зриваю зів’ялі квіточки, протираю підвіконня, складаю їх і милуюся”, – ділиться Юлія.

Важливо, що ці вазони не люблять прямого сонячного світла, бо листочки й пелюстки можуть отримати опіки. Також варто уникати протягів.

FB IMG 1622190704542 scaled

Рясно цвітуть навесні, а найменше або зовсім не квітнуть взимку. Щоб були квіти, потрібно 12 годин денного світла, та дехто має спеціальні стелажі з фітолампами.

Грунт та добрива Юлія Попенюк купує у жінок, для яких фіалки – не просто захоплення, а й бізнес. Вони створили у Фейсбуці групу “Фіалки Прикарпаття”. Це не тільки майданчик для спілкування людей із спільним захопленням, а й нагода показати свої квіти й обмінятися сортами. Невеликі кущики, які називають дітками, коштують у середньому 25 гривень, якщо це дорослий вазон – більше.

До слова, час від часу в Івано-Франківську проводять виставки фіалок, яка щоразу має десятки відвідувачів. Щоразу любителям  пропонують нові сорти, які можуть стати чудовим поповненням власної колекції або подарунком.

Записала Марія Гурецька.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено