Аналітики зазначають, що половину ранньої городини привозять на прикарпатські ринки із Закарпаття і Тернопільщини. Щоправда, майже кожен продавець переконує, що все вирощене в селах нашої області.
Чи правда це?
Журналіст ПІК побувала на Івано-Франківському центральному продуктовому ринку, що на вулиці Дністровська, 5 та на одній з найбільших сільськогосподарських торговиць області — Тлумацькому ярмарку, що на Кобилянської.
Перше, що привернуло увагу – це обмаль покупців, у порівнянні з часами до карантину. А друге – цифри на цінниках, які завжди наштовхують на роздуми.
Сьогодні ж ми тільки констатуємо, що ціни на ринках в Івано-Франківську та Тлумачі майже однакові:
- червоний буряк вартує від 20 до 17 гривень/кілограм;
- капуста білокачанна — 15-10;
- капуста цвітна — 45-40;
- молода картопля — 35-20;
- огірки — 40-35;
- помідори — 45-30;
- морква — 20-15;
- кабачки — 40-35.
Йдемо далі, фіксуємо в пам’яті ціни:
- Пучок редиски з 7-10 штук вартує 7-10 гривень,
- пучок зеленого часнику на 3 штуки -10 гривень,
- пучки зеленої цибулі, шпинату, листкового салату, кропу та петрушки вагою приблизно 100-200 грам можна придбати за 5-8 гривень.
- кілограм зелені (листя салату, рукола, кріп, петрушка, шпинат, щавель) – від 80 до 70 гривень.
Щодо походження вітамінної продукції, то журналіст ПІК вияснила: більше 50 відсотків овочів, якими торгують на двох ринках, в дійсності привезені із Чернівецького гуртового ринку та із Закарпаття. Із Заліщиків Тернопільської області доправили тепличні огірки й помідори.
Що пропонують господарі з Прикарпаття? Теж чимало.
Жителі сіл Довге, Вільшаниця, Стриганці Тисменицького району та Вікно, Городниця Городенківського, а також сіл Локітки і Попелів, що на Тлумаччині, продають зелень, молоду картоплю, цибулю, часник, моркву, огірки, зрідка помідори. До речі, сезон на на помідори буде з 10 червня.
Наразі ж спілкуємось з паном Михайлом, 64-річним господарем зі Стриганців. Зараз він торгує молодою картоплею, про яку, здається, має професорські знання.
«У нас в селі ранні сорти бульби почали висаджувати ще наприкінці ХІХ століття, коли у Стриганцях жила родина панів Лапінських. Хтось із панської родини поїхав на Схід України та привіз звідти різні сорти не лише картоплі, але й огірків та помідорів. Навчилися там і як вирощувати овочі. Згодом селян навчили. Люди в нас тямущі, роботящі, земелька — родюча… Тому ми й були чи не першими на Прикарпатті у вирощуванні ранніх овочів. Культивуємо городину і досі».
Пан Михайло сам дивується, наскільки це важка праця, яка не завжди дає зиск. Але в усі часи має свого покупця.
До слова, продавці прогнозують, через тиждень ціни на овочі, якщо не буде негоди, знизяться на 7-10 відсотків.
Ситуацію на ринку овочів вивчала Злата Леміш.
Читайте також:
У Тлумацькому районі перевірили, чи не продають малолітнім спиртне
Екзотика по-тлумацьки: люди садять картоплю, а пан Богдан – картопляне дерево (фото)
Читайте нас у тг