Поради, які варто знати під час придбання насіння. Оскільки продавців насіння сьогодні можна зустріти на кожному кроці і від різноманітності сортів розбігаються очі та й весняний період короткий, а бізнес прибутковий, тому потрібно уважно придивлятися до того, що купуєш.
Про це повідомляє Калуська районна військова адміністрація, пише ПІК.
Щоб не помилитись з вибором насіння потрібно дотримуватись простих рекомендацій під час його купівлі:
- Відповідно до законодавства, допускається обіг партій насіння, сорти яких включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
- Здійснюйте покупку лише за наявності супровідних документів, що засвідчують якість насіння. Вони повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою.
- Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння. Технічні умови» призначеним для роздрібної торгівлі вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт, гібрид, масу, або кількість насінин в пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).
- Важливо при розкриті пакування не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії, а також зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар. Маючи їх, можна виставити претензії до продавця у разі реалізації неякісного насіння.
- Якість насіння та посадкового матеріалу не залежить від яскравої картинки на упаковці.
“Термін дії документів за результатами визначення посівних якостей насіння становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Якщо на вашу вимогу, вам не надають супровідних документів, що підтверджують якість насіння, краще відмовитись від придбання цього товару. Якість придбаного насіння можна перевірити в Державній установі «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» (м.Івано-Франківськ, вул. Горбачевького,11)”, – йдеться у повідомленні.
Фахівці нагадують, що тривале вирощування однієї культури на одній і тій же ділянці погіршує умови живлення і розвитку рослин, викликає виснаження і збіднення ґрунту. Уникнути негативних наслідків можна шляхом чергування культур.
Ось основні овочеві культури, які розсортовані за родинами, що потрібно враховувати при чергуванні культур на грядціі:
- Морква, петрушка, кріп, селера, коріандр, кмин – зонтичні.
- Картопля, фізаліс, томати, перець, баклажан – пасльонові.
- Гірчиця, редис, редька, капуста всіх видів, дайкон, ріпа, крес-салат – хрестоцвіті, капустяні.
- Кабачки, патисони, гарбуз, огірок, диня, кавун – гарбузові.
- Квасоля, горох, боби, вігни, соя, арахіс, чина – бобові.
- Ревінь, щавель – гречані.
- Шпинат, буряк – мареві.
- Часник, цибуля всіх видів – цибульні (лілейні).
- Соняшник, топінамбур, салат посівний, артишок – айстрові.
- На Калущині запрацює Центр оздоровлення та психологічної реабілітації для нацгвардійців
- Пориви вітру та дощ: в Україні на 18 лютого оголосили штормове попередження
- Стало відомо, що можна сіяти в лютому на розсаду
- Магнітні бурі у лютому 2023 року: в які дні очікувати
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг