Івано-Франківськ

Що варто знати прикарпатцям під час придбання насіння: корисні поради

Лютий — це старт певних робіт, які плавно переростуть у весняні. Це період, коли можна купувати насіння овочів, зелені, квітів.
Що варто знати прикарпатцям під час придбання насіння: корисні поради

Поради, які варто знати під час придбання насіння. Оскільки продавців насіння сьогодні можна зустріти на кожному кроці і від різноманітності сортів розбігаються очі та й весняний період короткий, а бізнес прибутковий, тому потрібно уважно придивлятися до того, що купуєш.

Про це повідомляє Калуська районна військова адміністрація, пише ПІК.

Щоб не помилитись з вибором насіння потрібно дотримуватись простих рекомендацій під час його купівлі:

  • Відповідно до законодавства, допускається обіг партій насіння, сорти яких включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
  •  Здійснюйте покупку лише за наявності супровідних документів, що засвідчують якість насіння. Вони повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою.
  •  Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння. Технічні умови» призначеним для роздрібної торгівлі вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт, гібрид, масу, або кількість насінин в пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).
  •  Важливо при розкриті пакування не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії, а також зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар. Маючи їх, можна виставити претензії до продавця у разі реалізації неякісного насіння.
  • Якість насіння та посадкового матеріалу не залежить від яскравої картинки на упаковці.

“Термін дії документів за результатами визначення посівних якостей насіння становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Якщо на вашу вимогу, вам не надають супровідних документів, що підтверджують якість насіння, краще відмовитись від придбання цього товару. Якість придбаного насіння можна перевірити в Державній установі «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» (м.Івано-Франківськ, вул. Горбачевького,11)”, – йдеться у повідомленні.

Фахівці нагадують, що тривале вирощування однієї культури на одній і тій же ділянці погіршує умови живлення і розвитку рослин, викликає виснаження і збіднення ґрунту. Уникнути негативних наслідків можна шляхом чергування культур.

Ось основні овочеві культури, які розсортовані за родинами, що потрібно враховувати при чергуванні культур на грядціі:

  • Морква, петрушка, кріп, селера, коріандр, кмин – зонтичні.
  • Картопля, фізаліс, томати, перець, баклажан – пасльонові.
  • Гірчиця, редис, редька, капуста всіх видів, дайкон, ріпа, крес-салат – хрестоцвіті, капустяні.
  • Кабачки, патисони, гарбуз, огірок, диня, кавун – гарбузові.
  • Квасоля, горох, боби, вігни, соя, арахіс, чина – бобові.
  • Ревінь, щавель – гречані.
  • Шпинат, буряк – мареві.
  • Часник, цибуля всіх видів – цибульні (лілейні).
  • Соняшник, топінамбур, салат посівний, артишок – айстрові.
Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено