Івано-Франківськ

В Одесі жінку відмовилися обслуговувати українською і вигнали з кафе

Кав'ярня в центрі Одеси привернула увагу вивісками з російською мовою, і меню надали також не українською мовою.

В Одесі жінку відмовилися обслуговувати українською і вигнали з кафе

В Одесі, у закладі “Cafe de Fleur” відмовились обслуговувати клієнтку Людмилу українською та вигнали її із кафе.  Зі слів жінки, інцидент стався ввечері 16 лютого, близько 21 години. Про це пише ПІК з посиланням на Українську правду.

“До мене підійшов офіціант, який зі мною спілкувався російською мовою. Я зробила йому зауваження і запитала, чому він спілкується зі мною не державною мовою. Він сказав, що може перейти, якщо так треба. А тоді у розмову втрутився власник закладу”, – розповідає учасниця перевірки.

Він разом із друзями почав просувати стереотипи про те, що одесити є окремою нацією, і вони спілкуються виключно російською мовою. Потім заявив, що не збирається надавати послуги українською.

“Після цього я сказала, що на таких людей є свої інструменти впливу, з натяком на поліцію. Вони попросили мене покинути заклад. Нібито вони зачинялися, але за графіком  мали б працювати до 22 години. Я викликала поліцію та написала заяву на цей заклад. Вона має дійти до мовного омбудсмена”, – продовжує Людмила.

Представниця Уповноваженого із захисту державної мови Ярослава Вітко-Присяжнюк повідомила, що на власника одеського закладу “Cafe de Fleur” склали адміністративний протокол через порушення закону про державну мову.

До слова, з 16 липня 2022 року в Україні запроваджена адміністративна відповідальність за порушення мовного Закону.

Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення протягом року, штраф збільшиться до 8500-11900 грн.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено