У МОЗ зазначили, натрій – один з елементів вживаної нами кухонної солі. Його високий вміст у раціоні – один із факторів ризику серцево-судинних захворювань, зокрема й інсульту. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я, пише ПІК.
“Для нормального функціонування організму потрібна зовсім невелика кількість натрію – він відповідає за проведення нервових імпульсів, скорочення та розслаблення м’язів, а також за підтримку належного водно-мінерального балансу в організмі. Водночас його надмірна кількість – підвищує артеріальний тиск, що в результаті може спричинити інсульт”, – йдеться у повідомленні.
Як мінімізувати споживання солі?
- Додавайте небагато солі під час приготування їжі або спробуйте не додавайте взагалі, використовуючи натомість спеції (перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, карі, паприка).
- Приберіть з кухонного столу сільницю.
- Зменшіть кількість солоних закусок або оброблених продуктів у своєму раціоні.
- Завжди перевіряйте етикетки продуктів і вибирайте продукти з низьким вмістом натрію.
Міфи про вживання солі
Морська сіль натуральна, тому її можна вживати багато
Той факт, що морська сіль є натуральною, не робить її кращою за промислову. Саме натрій у складі солі шкідливий для здоров’я, якщо його споживати в надлишку.
Єдине джерело споживання солі – та, яку ми додаємо під час приготування їжі
Сіль, додана до їжі під час приготування, може бути основним джерелом. Однак інші оброблені харчові продукти – хліб, бутерброди, хот-доги та закуски – також можуть містити натрій. Тому важливо завжди вивчати склад продуктів, які купуєте в супермаркеті.
Про кількість спожитої солі мають турбуватись люди старшого віку
Про це має турбуватись кожен. Інсульти та інші серцево-судинні захворювання молодшають як в Україні, так і у світі. А, враховуючи статистику надмірного споживання солі серед українців, що може спричинити артеріальну гіпертензію та інсульт у наслідку, контролювати сіль у раціоні повинні всі.
Їжа, яка містить велику кількість солі, є солоною
Іноді до їжі можуть додаватися інші речовини, які маскують солоний смак, навіть якщо вміст солі високий. Тому завжди перевіряйте етикетки харчових продуктів, щоб знати кількість натрію чи солі.
Читайте також у ПІК:
- Четвертий випадок з початку року: у Лісній Слобідці у кота виявили сказ
- Секрети чоловічої сили: як покращити ерекцію та підвищити потенцію
- На Вінниччині зросла кількість хворих на вірусний гепатит А
- Прикарпатцям нагадали, чому антибіотики не варто пити при застуді
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг