На Великдень традиційно українці їдять крашанки. Але не всі знають, що робити зі шкаралупою, особливо, якщо великодні яйця освячені у церкві. Про це пише ПІК з посиланням на Gazeta.ua
“Шкаралупи від крашанок можна дати склювати курям, щоб ті мали здорових курчат. Їх, а також кістки від поросяти, яке теж освячували на Великдень, могли закопати десь в городі. Раніше вірили, що з них виросте квітка марена чи маруна, яка вважалась сильним оберегом від нечистої сили. А ще вірили, що великодньою крашанкою можна загасити пожежу”, – йдеться у повідомленні.
Також у давнину багато людей зберігали шкаралупи від освячених яєць разом із крихтами від паски, їх тримали на покутті біля образів.
“Як були якісь небезпеки чи хвороби, крихти паски їли, ними обсипали хату, або згодовували корові, щоб та була здорова і її відьма не чіпалася”, – пояснюють науковці.
Викидати шкаралупу від освячених яєць вважається гріхом. Хоча деякі священики наголошують, що це лише оболонка великоднього продукту, яка після освячення не стає святинею. Але якщо на писанці містять зображення святих, то такі наклейки краще спалити разом зі шкаралупою.
Також можна закопати шкаралупу у місці, де ніхто не ходить. Найкраще це зробити біля коріння фруктових дерев – так ви ще й підживите рослину, адже у шкаралупі є багато кальцію. Шкаралупи від освячених писанок і крашанок можна промити, просушити і перетерти у порошок, яким надалі можна посипати кімнатні рослини, як добривом.
Читайте також у ПІК:
- Гуцульський Великдень у селі Красноїлля на Верховинщині (ФОТО)
- Вишиванка має промовляти: де на Франківщині знайти та вдало вибрати сорочку на свято й будень
- Місячний посівний календар на травень 2024 року: що та коли садити
- Як вберегтися від негативних наслідків споживання полуниці: два прості правила