Івано-Франківськ

Камала Гарріс замість Джо Байдена: хто вона така і що казала про Україну

Віцепрезидентка Камала Гарріс може стати першою темношкірою жінкою, номінованою великою партією на посаду президента США.

Камала Гарріс замість Джо Байдена: хто вона така і що казала про Україну

59-річна Камала Гарріс може здобути номінацію від Демократичної партії вже наприкінці з’їзду демократів 21 серпня в Чикаго, якщо достатня кількість делегатів погодиться передати їй свої дотеперішні «голоси за Байдена», пише ПІК.

Нагадаємо, що напередодні ввечері, 21 липня президент США Джо Байден оголосив, що більше не домагатиметься свого переобрання на посаду глави держави. Він пояснив, що ухвалив це рішення в інтересах країни та Демократичної партії. Натомість порадив демократам згуртуватися навколо віцепрезидентки Камали Гарріс, яка підтвердила бажання взяти участь у президентських виборах.

Агенство Reuters з посиланням на джерела повідомило, що кандидатуру Камали Гарріс підтримують лідери Демократів у всіх 50 штатах. За декілька годин після того, як Джо Байден знявся з перегонів, платформа збору коштів від Демократичної партії ActBlue заявила, що вже зібрала 46,7 млн доларів пожертвувань на передвиборчу кампанію Гарріс (у Байдена на кампанію було близько 100 млн доларів).

Що відомо про потенційну кандидатку в президенти Сполучених Штатів 

59-річна сенаторка-демократ від штату Каліфорнія народилася в місті Окленді, недалеко від Сан-Франциско, у родині мігрантів: її мати приїхала до США з Індії, а батько – з Ямайки.

Після розлучення батьків Гарріс виховувала мати, і, за словами сенатора, вона з дитинства знала про своє індійське коріння. При цьому в родині культивувалася афроамериканська культура, а участь матері у правозахисних ініціативах афроамериканської громади справила на Гарріс глибоке враження.

“Моя мати дуже добре розуміла, що вона виховує двох чорношкірих дочок, – написала сенатор у своїй автобіографічній книзі, що вийшла в 2018 році. – Вона знала, що наша нова батьківщина сприймає мою сестру Майю і мене як чорних дівчаток, і вона робила все, щоб ми виросли впевненими в собі, гордими чорношкірими жінками”.

Гарріс закінчила університет Говард, який вважається традиційно афроамериканським, а потім отримала диплом юриста Університеті штату Каліфорнія. Після цього вона працювала в офісі окружного прокурора в Оламеді, а потім, в 2003 році, її обрали на посаду окружного прокурора.

Через кілька років Камала Гарріс стала першою жінкою і першою афроамериканкою на посаді генерального прокурора штату Каліфорнія. Активну і амбітну прокурорку вже тоді називали зіркою Демократичної партії, тому нікого не здивувало, що у 2017 році вона легко виграла вибори та стала членом Сенату США.

У 2019-му році Камала вже оголошувала про свою участь у президентських перегонах, але вже на початку 2020 зняла свою кандидатуру, пояснивши це недостатньою підтримкою виборців. Незабаром вона публічно підтримала кандидатуру Джо Байдена та заявила, що “зробить все, що в її силах, щоб допомогти йому стати наступним президентом США”.

Після перемоги Байдена на виборах, у 2021-му році він призначив її віцепрезиденткою США. Камала Гарріс стала першою в історії жінкою віцепрезидентом. Байден доручив Гарріс наглядати за дипломатичними зв’язками з країнами Латинської Америки, спрямованими на уповільнення потоку мігрантів до південного кордону США.

На посаді віцепрезидентки Гарріс також наростила свій зовнішньополітичний досвід, здійснивши більше ніж десяток закордонних поїздок, в тому числі й до України, і зустрівшись з більш ніж 150 світовими лідерами. Однак, за словами політологів, вона все ще не сприймається виборцями як міжнародна державна діячка.

Як гендерна та етнічна приналежність Гарріс вплине на її шанси на виборах 2024 року, поки що незрозуміло. Хоча деякі американці кажуть, що країна не готова до жінки-президента, Гарріс потенційно може повернути частину чорношкірих виборців, які розчарувалися в Демократичній партії.

Гарріс одружена з юристом Дугласом Емгоффом, який раніше працював партнером в офісі компанії Venable в Лос-Анджелесі. Вони одружилися 22 серпня 2014 року в Санта-Барбарі, штат Каліфорнія. Гарріс не має дітей, але її чоловік, натомість, має двох від першого шлюбу.

Позиція Гарріс щодо України

Камала Гарріс підтримує Україну. Наприклад, у привітальній промові до 29-ї річниці незалежності України вона сказала, що “це свято є гірким нагадуванням про тяжке становище українців, які живуть під незаконною російською окупацією в Криму та на сході України”.

Віцепрезидентка США засудила окупацію Криму та російське вторгнення на Донеччину та Луганщину. У лютому 2022-го, коли росія повномасштабно пішла на Україну, вона наголошувала, що українці борються не лише за захист домівок та сімей, а й захист демократії та свободи. Вона також закликала Конгрес ухвалити допомогу Україні, коли там виникла із цим затримка.

Гарріс була однією з прихильниць виділення пакета допомоги Україні на $61 млрд, на який чекали близько пів року. 15 червня 2024 року Гарріс відвідала український Глобальний саміт миру у Швейцарії. Тоді вона прокоментувала умови “миру” від Володимира Путіна, який висунув їх саме перед самітом:

“Учора Путін запропонував свої пропозиції. Але говорімо чесно. Він не закликає до перемовин. Він закликає до того, щоб Україна здалася”.

Реакція Трампа на кандидатуру Гарріс

Камала Гарріс стала фавориткою демократів на номінацію кандидата на президентські вибори ще до офіційного повідомлення Джо Байдена про вихід із перегонів.

Водночас кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп через кілька хвилин після того, як Байден зробив заяву, сказав CNN, що Гарріс — це легший противник, ніж чинний глава держави.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено