Івано-Франківськ

Вимоги ринку праці: центри профтехосвіти ДСЗ стануть ближчими до бізнесу (ФОТО)

Одним із основних викликів з яким зараз стикається бізнес-спільнота є дефіцит кадрів.

IMG 4667 scaled

Сьогодні бізнес має чимало викликів, але основний з них – брак спеціалістів.  Дефіцит електромонтерів, зварювальників, пекарів, швачок, слюсарів, будівельників та фахівців багатьох інших професій сьогодні відчувається як ніколи.   В Державній службі зайнятості стверджують, що лише цього року 13 тисяч людей пройшли навчання у центрах профтехосвіти. Але цього недостатньо. Бізнесу потрібно більше людей. Та чи реально щось змінити в нинішніх умовах?

В Україні стартував національний міжрегіональний проєкт «Реформування системи підтримки та розвитку трудового потенціалу», що реалізовується Міністерством економіки України в партнерстві з ГО «Розвиток бізнес-сектору України» за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Зміцнення громадської довіри (UCBI)”, пише ПІК.

Основна мета проєкту  – розширити можливості бізнесу на ринку праці. Зокрема, створення інструментів та механізмів співпраці між Державною службою зайнятості та роботодавцями, підсилення інституційної спроможності Центрів професійно-технічної освіти, спрямованих в першу чергу на отримання нових професій, перекваліфікацію та перенавчання робітників відносно запиту роботодавців, посилення кадрової спроможності підприємств галузей, пріоритетних для відбудови України.

Для цього в рамках проєкту організатори планують провести форуми в семи регіонах України.

Перший такий захід вже відбувся у Києві, 25 липня у вигляді круглого столу-презентації проєкту під назвою «Підготовка фахівців у центрах профтехосвіти ДСЗ: навчання українців для потреб бізнесу».

Участь у заході взяли Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко, заступниця директора Місії USAID Теодора Делл, директорка Державної служби зайнятості України Юлія Жовтяк, представники регіональної та центральної влади, бізнес-спільноти та громадських організацій.

IMG 4743 scaled

На фото міністерка економіки Юлія Свириденко

«Наші дослідження та опитування бізнесу показують, що питання номер №1 бізнесу – це проблема з кадрами, відсутність достатньої кількості кваліфікованих працівників, або ж коли освіта та досвід людей не відповідають вимогам роботодавця. Ці виклики, долаються, зокрема, через програми навчання, і тому ми почали реформу  Центрів професійно-технічної освіти, які є у системі Державного центру зайнятості, аби вони були сучасним навчальним простором, який допомагатиме бізнесу шукати кваліфіковані кадри», – зауважила під час зустрічі Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Відзначила важливість проєкту «Реформування системи підтримки та розвитку трудового потенціалу» заступниця директора Місії USAID Теодора Делл. За її словами, дуже позитивно, що в Україні бізнес продовжує розвиватися, адже тільки за минулий рік зареєстрували 37 тисяч нових підприємств, втім є помітний брак, нестача робочої сили.

IMG 4641 scaled

На фото заступниця директора Місії USAID Теодора Делл.

«USAID пишається тим, що підтримує Міністерство економіки та українську громадську організацію «Розвиток бізнес-сектору України». Цей важливий інформаційний проєкт об’єднає різноманітні зацікавлені сторони – у тому числі з прифронтових та звільнених громад – у діалозі щодо зміцнення ринку праці України, як із боку попиту, так і пропозиції. Підтримка USAID базується на нашому обширному та цілісному підході до підтримки економічного відновлення України, включаючи підвищення кваліфікації та перекваліфікацію», – сказала пані Теодора.

Наразі в Україні кількість вакансій на ринку праці значно перевищує кількість пропозицій. До прикладу, на сайті Єдиного порталу вакансій станом на 25 липня є 251 тисяча вакансій, тоді як у цей самий день 2023 року – було біля 200 тисяч вакансій.

Найважче роботодавцям заповнити вакансії за робітничими спеціальностями, зокрема, серед найбільш дефіцитних спеціалістів сьогодні –  електромонтер, слюсар-сантехнік, токар, електрогазозварник, фрезерувальник, машиніст екскаватора. 

IMG 4759 scaled

На фото заступниця міністра економіки Тетяна Бережна

“Одна з проблем в Україні – структурне безробіття. Подолати її можна через навчання, перекваліфікацію, підвищення професійного рівня. Ми вже запустили низку програм, спрямованих на це – українці можуть отримати ваучери на навчання для опанування нової професії, навчатись за направленням служби зайнятості, зокрема в центрах профтехосвіти, скористатись освітніми програмами від наших партнерів. Роботодавці, яким потрібні дефіцитні нині фахівці, можуть замовити їх підготовку в ЦПТО ДСЗ, які навчають за 96 робітничими професіями. Зокрема, вони можуть замовити підготовку фахівців на наявні вакансії, а також на вакансії, які з’являться у них найближчим часом. За першу половину цього року 4370 підприємств скористались такою можливістю. Проте ЦПТО спроможні підготувати в кілька разів більше спеціалістів і бізнесу варто активніше з ними співпрацювати”, – зазначила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна. 

У свою чергу директорка Державної служби зайнятості України Юлія Жовтяк розповіла, як саме ДСЗ може бути корисною для роботодавців у перенавчанні працівників та у пошуку нових кадрів.

DSC 0607 scaled

На фото директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк

«Ми маємо значні можливості для навчання, перенавчання дорослого населення під потреби ринку. Співпрацюючи з бізнесом, ми використовуємо саме індивідуальний підхід та обираємо форму навчання, а також адаптуємо навчальні програми для кожного роботодавця за запитом. За кошти Фонду по безробіттю у нас безкоштовно можуть навчатись зареєстровані безробітні, а також захисники, захисниці та люди з інвалідністю внаслідок війни. Можемо навчати й за кошти роботодавця, тобто під замовлення роботодавця. Ми пропонуємо змішану, індивідуальну та дуальну форми навчання. З початку цього року 5000 роботодавців замовили навчання безробітних за конкретними напрямками в Центрах професійно технічної освіти», – додала вона.

Проєкт «Реформування системи підтримки та розвитку трудового потенціалу» буде тривати протягом 8 місяців і за цей час його організатори очікують досягти позитивних результатів, зокрема, покращити співпрацю між роботодавцями та центрами профтехосвіти.

«Сьогоднішній наш круглий стіл об’єднав Службу зайнятості, центр профтехосвіти, бізнес, регіональну, центральну влади, міжнародні організації  для обговорення якраз проблем, які існують зараз на ринку праці. Також в ході проєкту відбудеться онлайн –опитування щодо ефективності співпраці бізнесу та центрів профтехосвіти, інформування бізнесу, які можливості їм може надати співпраця з навчальними закладами центру зайнятості», – сказала керівник проєкту Леся Круп’як.

DSC 0462 scaled

На фото керівник проєкту Леся Круп’як

До слова, під час заходу представники Міністерства економіки України та громадської організації “Розвиток бізнес-сектору України” підписали меморандум про співпрацю.

Читайте також у ПІК:

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено