Івано-Франківськ

День прапора в Україні: цікаві факти про синьо-жовтий стяг

Український прапор - наша гордість і найвідоміший символ України.

День прапора в Україні: цікаві факти про синьо-жовтий стяг

23 серпня 2024 року в Україні відзначають День Державного прапора. Свято заснували указом тодішнього президента Леоніда Кучми в 2004 році. Державний Прапор України Верховна Рада затвердила 28 січня 1992 року. Щороку 23 серпня, о 9-й годині  відбувається офіційна церемонія підняття Державного Прапора по всій країні.

Український прапор складається з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3, пише ПІК.

Пропонуємо цікаві факти про прапор України, які ви могли не знати:

  • Поєднання синього та жовтого кольорів вперше з’явилося на гербі Львова в 1256 році, коли Данило Галицький подарував місту герб із зображенням жовтого лева на блакитному фоні.
  • Під час революції 1917 року українські воїни йшли в бій під синьо-жовтими прапорами, що стало символом боротьби за свободу.
  • Український прапор не завжди мав синьо-жовті кольори. На початку ХХ століття він був і червоним, і малиновим, і червоно-синім.
  • 14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, підняли національний прапор над будівлею міської ради. Це був перший прецедент публічного підняття українського національного прапора над офіційною радянською установою.
  • У 1992 році китайська художниця Мао Мао запропонувала президенту України Леоніду Кравчуку змінити порядок кольорів на прапорі, оскільки синій колір над жовтим, на її думку, принесе Україні нещастя.
  • Найбільший синьо-жовтий прапор у світі був розгорнутий у Тернополі під час акції “Ровесник Незалежності” 22 серпня 2010 року, його довжина склала 9,5 км.
  • Прапор України за радянських часів приносив тим, хто його зберігав чи демонстрував, звинувачення в терактах та ув’язнення. Історія повторюється нині на тимчасово окупованих територіях, де навіть за давню фотокартку із цим державним символом ув’язнюють людей. 
  • В Україні досі немає окремого закону про державний прапор. Усі спроби ухвалити його дотепер закінчувалися невдачею. Однак правила, як виготовляти прапор, поводитися з ним та використовувати, встановлює Конституція.
  • Найдавніші українські прапорні полотнища були трикутно-клинової форм.
  • 2016 року, з нагоди 25 річниці Незалежності, в Музеї архітектури та побуту Пирогово створили величезний прапор України із квітів. Площа прапора склала понад 13 тисяч квадратних метрів, і він увійшов до Книги рекордів Гіннеса та Книги рекордів України, як найбільший квітковий килим.

Привітання від влади

Президент України Володимир Зеленський у привітанні з Днем прапора сказав, що синьо-жовтий – єднає, синьо-жовтий – надихає, синьо-жовтий – це Україна. 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Фейсбук зазначив, що у кожному куточку світу український стяг нагадує про подвиг українців. І він неодмінно замайорить над усією нашою державою.

Цікаво, що окрім нашої держави, ще п’ять країн обрали синьо-жовті або блакитно-жовті кольори для своїх прапорів. Серед них – Швеція, Казахстан, Боснія і Герцеговина та Барбадос.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено