Сьогодні 15 листопада у вірян розпочинається Різдвяний піст (або Пилипів піст, чи Пилипівка). Закінчиться він 24 грудня, у Святвечір. А вже 25 грудня віряни святкуватимуть Різдво, пише ПІК.
Різдвяний піст, перш за все, пов’язаний з очищенням від гріхів, молитвою, покаянням, прощенням образ, утриманням від спокус, розважальних і видовищних заходів.
Щодо їжі, у Різдвяний піст передбачається повне виключення з раціону м’яса, яєць, молочних продуктів та алкоголю. У вихідні та деякі святкові дні дозволяється риба, що додає різноманітності раціону.
Основа раціону повинна складатися з сезонних овочів та фруктів, крупів, горіхів, бобових, сухофруктів.
Зауважимо, що не можна раптово відмовлятися від звичних продуктів. Це може нашкодити вашому здоров’ю.
Традиційно не постять вагітні жінки та жінки, які годують немовлят, діти та люди, які мають хронічні захворювання чи інші проблеми зі здоров’ям та ті, що важко працюють, чи перебувають у складних умовах, зокрема воїни, мешканці прифронтових територій, переселенці.
Основне, під час Різдвяного посту зберігати душевну чистоту та “не їсти” одне одного.
Читайте також:
- У ПЦУ пояснили, чи можна відмовлятися бути хрещеним чи хрещеною
- Рецепт на вихідні: виноградні смаколики для настрою та розмаїття (ФОТО)