Вересень багатий на теплі й сонячні дні. Час, коли дозрівають і наливаються соком калина, червонощока та чорноплідна горобина, кизил, терен, глід, шипшина. Плоди цих рослин мають поживні і лікувальні властивості. Тож під час осінніх прогулянок варто їх заготовити.
Виблискують на сонці ягоди аронії, яку ще називають чорноплідною горобиною.
Ці терпкі ягоди можна заморожувати порційно, сушити, щоб опісля додавати до чаїв чи компотів, консервувати сік з плодів.
А ще варто зробити спиртові настоянки з аронії. Для їх приготування ягоди розчавлюємо, додаємо меду і заливаємо горілкою. Витримуємо 20 днів, проціджуємо і розливаємо до пляшок. Такий напій смачний, хоч і терпкуватий, має приємний аромат і цілющі властивості.
“Плоди аронії низькокалорійні, тому використовуються як дієтичний продукт, – читаємо на сайті https://liktravy.ua/. – Ягоди багаті на пектини, вітаміни A, K, B, C, E, дубильні речовини, бета-каротин, макро- і мікроелементи – мідь, бор, марганець, залізо, марганець, а також глюкозу, сахарозу та фруктозу”.
- Ягоди містять сорбіт, отож їх можна вживати діабетикам.
- Завдяки вмісту органічних кислот, зокрема фолієвої і нікотинової, плоди аронії зміцнюють кровоносні судини, нормалізують роботу кишечника, стимулюють вироблення жовчі.
- Препарати з рослини забезпечують виведення токсинів з організму, сприяють обміну речовин і знижують холестерин.
- Аронія багата на рутин, й екстракт ягід разом із аскорбіновою кислотою – це відомий препарат Аскорутин.
Та більшість знає цю рослину завдяки здатності знижувати артеріальний тиск, і то завдяки вмісту калію і поліфенолів. Тому плоди не можна вживати при гіпотонії.
Так само із обережністю треба споживати ягоди людям з підвищеною кислотністю та при закрепах.
Калину звичайну не треба особливо представляти. Адже ця рослина є символом України. А яскраво-червоні плоди мають цілющі властивості. Тож ягоди використовуємо в сушеному вигляді для вітамінних чаїв. Або ж засипаємо цукром і так зберігаємо в прохолодному місці.
“Калина містить різноманітні біологічно активні речовини: вітаміни (C, A, E, K), флавоноїди, фітонциди, антиоксиданти та інші сполуки, що роблять її цінним доповненням до раціону та засобом для підтримки організму, – інформують на сайті https://fitomarket.com.ua/. – Ягоди є джерелом калію, заліза та магнію. А ще містять флавоноїди, органічні кислоти”.
- Заморожуємо сік з калини. Для цього китиці миємо, відділяємо ягоди і протираємо їх через друшляк.
- Отриману масу змішуємо з цукром, розкладаємо до формочок для льоду і заморожуємо. Отримані кубики використовуємо до чаю або до десертів.
Цієї пори в лісі та на галявинах можна побачити невисокі деревця глоду. Вони приваблюють невеликими округлими плодами, солодкавими на смак. Варто нарвати їх і засушити для вітамінних чаїв.
- Із плодів глоду можна зробити й варення. Для цього ягоди промиваємо та обсушуємо, засипаємо цукром або заливаємо густим цукровим сиропом. Проварюємо кілька разів суміш на малому вогні, даємо настоятися кілька годин між варіннями, щоб ягоди стали м’якшими. Розливаємо гаряче варення у стерилізовані банки та закатуємо.
“Спиртові настойки, рідкий екстракт плодів тонізують серцевий м’яз, знижують збудливість центральної нервової системи, посилюють кровопостачання коронарних судин серця і судин мозку, усувають тахікардію та аритмію, поліпшують сон, самопочуття, – читаємо у Вікіпедії. – Нормалізують артеріальний тиск. Знижуючи збуджуваність центральної нервової системи, препарати глоду дають значний антиалергічний ефект при захворюваннях, спричинених різними алергенами. У препаратах глоду виявлено ненасичені кислоти, що сприяють зниженню рівня холестерину в крові”.
У лісі, та й на ринку, можна натрапити на кизил. На Прикарпатті на ці плоди ще кажуть дерен. Вони подібні до вишні, але продовгуваті і кисліші. Але компот з кизилу виходить відмінний. А ще його можна сушити, використати для варення та желе. \
- Плоди кизилу містять пектинові речовини, глюкозу та фруктозу, вітаміни, мінеральні солі заліза, калію, кальцію, фосфору, магнію, які чинять сприятливий вплив на людей із захворюваннями серцево-судинної системи.
Ну й не минайте шипшини – цієї скарбниці вітаміну С, каротиноїдів і флавоноїдів, а також мікроелементів та органічних кислот. Плоди цієї рослини зазвичай сушать і використовують для приготування чаїв. Незамінний такий напій при застуді.
Отож заготовлені восени плоди стануть надійною підтримкою в холодну пору року. Вони не лише збережуть у собі літнє сонце та силу природи, а й подарують здоров’я, енергію та гарний настрій усій родині. Тож не зволікаймо – нехай вихідні стануть смачними, корисними й натхненними.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Оперативні новини у TELEGRAM