Івано-Франківськ

Перевірені рецепти: зберігаємо корисні властивості аронії та калини

Час заготовляти й інші цілющі ягоди.

Вересень багатий на теплі й сонячні дні. Час, коли дозрівають і наливаються соком калина, червонощока та чорноплідна горобина, кизил, терен, глід, шипшина. Плоди цих рослин мають поживні і лікувальні властивості. Тож під час осінніх прогулянок варто їх заготовити.

Виблискують на сонці ягоди аронії, яку ще називають чорноплідною горобиною. 

77854479 0286 4008 a329 19541befa8ca

Ці терпкі ягоди можна заморожувати порційно, сушити, щоб опісля додавати до чаїв чи компотів, консервувати сік з плодів. 

А ще варто зробити спиртові настоянки з аронії. Для їх приготування ягоди  розчавлюємо, додаємо меду і заливаємо горілкою. Витримуємо 20 днів, проціджуємо і розливаємо до пляшок. Такий напій смачний, хоч і терпкуватий, має приємний аромат і цілющі властивості. 

df105384 c7c4 4c35 94ae 4a921d9b3a37

Плоди аронії низькокалорійні, тому використовуються як дієтичний продукт, – читаємо на сайті  https://liktravy.ua/. – Ягоди багаті на пектини, вітаміни A, K, B, C, E, дубильні речовини, бета-каротин, макро- і мікроелементи – мідь, бор, марганець, залізо, марганець, а також глюкозу, сахарозу та фруктозу”.

  • Ягоди містять сорбіт, отож їх можна вживати діабетикам. 
  • Завдяки вмісту органічних кислот, зокрема фолієвої і нікотинової, плоди аронії зміцнюють кровоносні судини, нормалізують роботу кишечника, стимулюють вироблення жовчі. 
  • Препарати з рослини забезпечують виведення токсинів з організму, сприяють обміну речовин і знижують холестерин. 
  • Аронія багата на рутин, й екстракт ягід разом із аскорбіновою кислотою – це відомий препарат Аскорутин.

540902d3 6a79 46a0 9f11 d671041f8eef

Та більшість знає цю рослину завдяки здатності знижувати артеріальний тиск, і то завдяки вмісту калію і поліфенолів. Тому плоди не можна вживати при гіпотонії. 

Так само із обережністю треба споживати ягоди людям з підвищеною кислотністю та при закрепах. 

5f72540e 4590 4f4a bcec 431993277d44

Калину звичайну не треба особливо представляти. Адже ця рослина є символом України. А яскраво-червоні плоди мають цілющі властивості. Тож ягоди використовуємо в сушеному вигляді для вітамінних чаїв. Або ж засипаємо цукром і так зберігаємо в прохолодному місці. 

Калина містить різноманітні біологічно активні речовини: вітаміни (C, A, E, K), флавоноїди, фітонциди, антиоксиданти та інші сполуки, що роблять її цінним доповненням до раціону та засобом для підтримки організму, – інформують на сайті https://fitomarket.com.ua/. – Ягоди є джерелом калію, заліза та магнію. А ще містять флавоноїди, органічні кислоти”.

1c85657a f625 49d7 abf1 68b149437927

  • Заморожуємо сік з калини. Для цього китиці миємо, відділяємо ягоди і протираємо їх через друшляк.
  • Отриману масу змішуємо з цукром, розкладаємо до формочок для льоду і заморожуємо. Отримані кубики використовуємо до чаю або до десертів.  

d69f0e91 dd45 4ba0 b25f 5fd5214b4a28

Цієї пори в лісі та на галявинах можна побачити невисокі деревця глоду. Вони приваблюють невеликими округлими плодами, солодкавими на смак. Варто нарвати їх і засушити для вітамінних чаїв. 

  • Із плодів глоду можна зробити й варення. Для цього ягоди промиваємо та обсушуємо, засипаємо цукром або заливаємо густим цукровим сиропом. Проварюємо кілька разів суміш на малому вогні, даємо настоятися кілька годин між варіннями, щоб ягоди стали м’якшими. Розливаємо гаряче варення у стерилізовані банки та закатуємо.  

Спиртові настойки, рідкий екстракт плодів тонізують серцевий м’яз, знижують збудливість центральної нервової системи, посилюють кровопостачання коронарних судин серця і судин мозку, усувають тахікардію та аритмію, поліпшують сон, самопочуття, – читаємо у Вікіпедії. – Нормалізують артеріальний тиск. Знижуючи збуджуваність центральної нервової системи, препарати глоду дають значний антиалергічний ефект при захворюваннях, спричинених різними алергенами. У препаратах глоду виявлено ненасичені кислоти, що сприяють зниженню рівня холестерину в крові”.

be5175f9 d5aa 4cdc b9d7 c472f66a9fe1

У лісі, та й на ринку, можна натрапити на кизил. На Прикарпатті на ці плоди ще кажуть дерен. Вони подібні до вишні, але продовгуваті і кисліші. Але компот з кизилу виходить відмінний. А ще його можна сушити, використати для варення та желе. \

cb82cf9a 0f34 4ddb a6c4 48a2785535d6

  • Плоди кизилу містять пектинові речовини, глюкозу та фруктозу, вітаміни, мінеральні солі заліза, калію, кальцію, фосфору, магнію, які чинять сприятливий вплив на людей із захворюваннями серцево-судинної системи.

Ну й не минайте шипшини – цієї скарбниці вітаміну С, каротиноїдів і флавоноїдів, а також мікроелементів та органічних кислот. Плоди цієї рослини зазвичай сушать і використовують для приготування чаїв. Незамінний такий напій при застуді.

268e4b41 dedb 4dd9 a71d 8050a953fc70

Отож заготовлені восени плоди стануть надійною підтримкою в холодну пору року. Вони не лише збережуть у собі літнє сонце та силу природи, а й подарують здоров’я, енергію та гарний настрій усій родині. Тож не зволікаймо – нехай вихідні стануть смачними, корисними й натхненними. 

Людмила Стражник. Фото авторки.

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено