Овочеві закуски — це простий спосіб додати барв і смаку у вихідні. Корисні страви з овочів можуть бути не лише поживними, а й напрочуд хрусткими та апетитними.
Пікантні гарбузові чіпси доповнять овочевий натюрморт на тарілці. Оригінальна нарізка – і зразу не здогадатися, що спечені вони із цієї велетенської помаранчевої ягоди. Гарбуз корисний для серцево-судинної системи, травлення, імунітету та зору, а також має протинабрякові, протизапальні та антиоксидантні властивості.
- Вибираємо гарбуз із міцною яскраво-помаранчевою м’якоттю. Миємо, ріжемо на дольки, вибираємо серцевину. Обережно зрізаємо тверду шкірку.
- Нарізаємо дольки на дрібні шматочки. Якщо є фігурний ніж для нарізання сира – якраз добре. Бо тоді майбутні чіпси матимуть оригінальну форму.
- Засипаємо ці шматочки сумішшю солі, перцю та сухих трав, приміром – кропу. Викладаємо їх на застелений пергаментом і злегка збризнутий олією лист.
- Випікаємо в розігрітій духовці 10-12 хвилин. Викладаємо на тарілку поруч із буряковими чіпсами та карамелізованою цибулею.
- Чіпси з червоного буряка робимо аналогічно до гарбузових, але перед запіканням посипаємо меленим коріандром. А до цибулі при смаженні додаємо цукру або меду і збризкуємо яблучним оцтом.
Отакі овочеві несподіванки доводять: корисне може бути справді смачним. Як, наприклад, запечені із сиром баклажани.
- Для їх приготування невеликі плоди миємо, ріжемо на дольки і солимо. Залишаємо на кілька хвилин і паперовим рушником забираємо зайву вологу.
- Викладаємо на змащений олією та застелений пергаментом лист і запікаємо в розігрітій духовці 5 хвилин.
- Тим часом здібно нарізаємо свіжу зелень, солодкий червоний перець і помідори.
- Запечені з одного боку дольки баклажанів перевертаємо і знову викладаємо на пергамент. Зверху – овочеву суміш. Посипаємо тертим твердим сиром і запікаємо протягом 5-10 хвилин.
Ці блискучі фіолетові овочі використовуємо і для приготування овочевого рагу.
- Тушкуємо подрібнену цибулю, додаємо натертої моркви, нарізаних брусочками баклажанів, червоного солодкого перцю, помідорів. Притрушуємо зеленню та улюбленими спеціями.
- Пікантного смаку рагу з баклажанами додасть суха грибна приправа.
Червоні буряки по-корейськи – доволі простий, але вітамінний салат.
- Сирий овоч натираємо на тертці як для моркви по-корейськи.
- Заправляємо подрібненим часником, оливковою олією, сіллю, перцем, цукром і яблучним оцтом до смаку.
- Можна фантазувати: додати підсушеного гарбузового чи соняшникового насіння, зелені та навіть шматочків груші.
Вихідні – час овочевих заготовок. Радимо приготувати барвисту мариновану капусту з буряком.
- На 800 г нарізаної на невеликі шматки капусти беремо один середнього розміру червоний буряк. Натираємо його на продовгуваті смужки. Капусту пересипаємо 1 ст. л. солі. Додаємо 5 зубчиків подрібненого часника. З’єднуємо овочі.
- Для маринаду беремо 100 г води, 1 лавровий листок, по кілька горошин чорного перцю, 1 ст. л. цукру і 2 ст. л яблучного оцту. Доводимо до кипіння і заливаємо овочі.
- Залишаємо на добу для маринування.
Швидкий салат з капусти – неодмінна осіння страва. Однак його можна й консервувати.
- Шаткуємо підготовлену головку білокачанної капусти.
- Додаємо дві натерті морквини, нарізаний на смужки червоний солодкий перець, подрібнену зелень та гострий стручковий перець. Змішуємо та утрамбовуємо до скляної банки.
- Готуємо маринад. На 1 л води беремо по 2 ст. л. солі та цукру, по 3 ст. л. олії та оцту, лавровий лист, перець горошком. Доводимо до кипіння. Заливаємо капусту, накриваємо капроновою кришкою.
- Салат можна споживати через день-два або ж і консервувати звичайним способом.
І яка ж то осінь без томатів?! З них готуємо свіжі салати, в’ялимо, готуємо пасти, соки та інші консервації.
Найпростіший спосіб консервації – квашені помідори.
- Помідори вибираємо з твердою шкіркою та м’ясисті, найкраще – сливовидні. Плоди мають бути без пошкоджень. Миємо і вкладаємо до підготовлених трилітрових банок.
- Засипаємо 3 ст. л. солі, вкладаємо подрібнену зелень (кріп, петрушку, листя горіха, хрону, дуба, вишні смородини), кілька дольок часнику, заливаємо звичайною холодною водою і прикриваємо капроновою кришкою.
- Залишаємо на кілька днів у теплі – й квашені помідори можна споживати.
- Для довшого зберігання банки потрібно перенести в холодне місце – льох, кладовку чи до холодильника, щоб помідори не перекисали.
А ось і ресторанна подача овочів. Це рулетики з баклажанів, червоного солодкого перцю та кабачків.
- Технологія їх приготування проста. Нарізані на продовгуваті смужки овочі запікаємо в духовці. Начинкою може служити солена червона риба, сирна чи горіхова паста. А для кабачків підійдуть і в’ялені томати.
- Закручуємо рулетики і посипаємо: чи то підсмаженими сухарями, чи горіхами, чи кунжутом. Викладаємо на тарілки та насолоджуємося розмаїттям смаків.
Отож секрет вдалих вихідних – у нових смакових враженнях, які легко створити на власній кухні. Додайте щіпку натхнення та нових рецептів – і вони запам’ятаються надовго.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Читайте також:
- Рецепти на вихідні: консервації для бійців по-особливому
- Перевірені рецепти: зберігаємо корисні властивості аронії та калини