Івано-Франківськ

Перевірені рецепти на вихідні: гарбузові чіпси та овочеві несподіванки (ФОТО)

Трохи фантазії – і звичні продукти перетворюються на кулінарні відкриття.

552960174 2683962461950241 8813056452459774851 n

Овочеві закуски — це простий спосіб додати барв і смаку у вихідні. Корисні страви з овочів можуть бути не лише поживними, а й напрочуд хрусткими та апетитними.

Пікантні гарбузові чіпси доповнять овочевий натюрморт на тарілці. Оригінальна нарізка – і зразу не здогадатися, що спечені вони із цієї велетенської помаранчевої ягоди. Гарбуз корисний для серцево-судинної системи, травлення, імунітету та зору, а також має протинабрякові, протизапальні та антиоксидантні властивості. 

551726057 748995781454639 6443640143308384789 n 552488918 1496092298080816 3635473900620995310 n

  • Вибираємо гарбуз із міцною яскраво-помаранчевою м’якоттю. Миємо, ріжемо на дольки, вибираємо серцевину. Обережно зрізаємо тверду шкірку.
  • Нарізаємо дольки на дрібні шматочки. Якщо є фігурний ніж для нарізання сира – якраз добре. Бо тоді майбутні чіпси матимуть оригінальну форму.
  • Засипаємо ці шматочки сумішшю солі, перцю та сухих трав, приміром – кропу. Викладаємо їх на застелений пергаментом і злегка збризнутий олією лист. 
  • Випікаємо в розігрітій духовці 10-12 хвилин. Викладаємо на тарілку поруч із буряковими чіпсами та карамелізованою цибулею.
  •  Чіпси з червоного буряка робимо аналогічно до гарбузових, але перед запіканням посипаємо меленим коріандром. А до цибулі при смаженні додаємо цукру або меду і збризкуємо яблучним оцтом. 

552070176 1504629353894451 268909424257600505 n

Отакі овочеві несподіванки доводять: корисне може бути справді смачним. Як, наприклад, запечені із сиром баклажани

  • Для їх приготування невеликі плоди миємо, ріжемо на дольки і солимо. Залишаємо на кілька хвилин і паперовим рушником забираємо зайву вологу. 
  • Викладаємо на змащений олією та застелений пергаментом лист і запікаємо в розігрітій духовці 5 хвилин.
  • Тим часом здібно нарізаємо свіжу зелень, солодкий червоний перець і помідори. 
  • Запечені з одного боку дольки баклажанів перевертаємо і знову викладаємо на пергамент. Зверху – овочеву суміш. Посипаємо тертим твердим сиром і запікаємо протягом 5-10 хвилин. 

553566143 678944004710133 3969253900251472709 n

Ці блискучі фіолетові овочі використовуємо і для приготування овочевого рагу. 

  • Тушкуємо подрібнену цибулю, додаємо натертої моркви, нарізаних брусочками баклажанів, червоного солодкого перцю, помідорів. Притрушуємо зеленню та улюбленими спеціями. 
  • Пікантного смаку рагу з баклажанами додасть суха грибна приправа.   

551624632 1565568654808451 5445286659046703221 n

Червоні буряки по-корейськи – доволі простий, але вітамінний салат. 

  • Сирий овоч натираємо на тертці як для моркви по-корейськи. 
  • Заправляємо подрібненим часником, оливковою олією, сіллю, перцем, цукром і яблучним оцтом до смаку. 
  • Можна фантазувати: додати підсушеного гарбузового чи соняшникового насіння, зелені та навіть шматочків груші. 

552404241 3669581053338188 1068996437266222268 n

Вихідні – час овочевих заготовок. Радимо приготувати барвисту мариновану капусту з буряком.

  • На 800 г нарізаної на невеликі шматки капусти беремо один середнього розміру червоний буряк. Натираємо його на продовгуваті смужки. Капусту пересипаємо 1 ст. л. солі. Додаємо 5 зубчиків подрібненого часника. З’єднуємо овочі. 
  • Для маринаду беремо 100 г води, 1 лавровий листок, по кілька горошин чорного перцю, 1 ст. л. цукру і 2 ст. л яблучного оцту. Доводимо до кипіння і заливаємо овочі. 
  • Залишаємо на добу для маринування. 

552510719 731006353330547 1315981365580048008 n

Швидкий салат з капусти – неодмінна осіння страва. Однак його можна й консервувати. 

  • Шаткуємо підготовлену головку білокачанної капусти. 
  • Додаємо дві натерті морквини, нарізаний на смужки червоний солодкий перець, подрібнену зелень та гострий стручковий перець. Змішуємо та утрамбовуємо до скляної банки. 
  • Готуємо маринад. На 1 л води беремо по 2 ст. л. солі та цукру, по 3 ст. л. олії та оцту, лавровий лист, перець горошком. Доводимо до кипіння. Заливаємо капусту, накриваємо капроновою кришкою. 
  • Салат можна споживати через день-два або ж і консервувати звичайним способом.   

553486346 1432217114551973 6881719200292907189 n

І яка ж то осінь без томатів?! З них готуємо свіжі салати, в’ялимо, готуємо пасти, соки та інші консервації. 

Найпростіший спосіб консервації – квашені помідори. 

552442622 1131694282440713 2181158969190866454 n

  • Помідори вибираємо з твердою шкіркою та м’ясисті, найкраще – сливовидні. Плоди мають бути без пошкоджень. Миємо і вкладаємо до підготовлених трилітрових банок. 
  • Засипаємо 3 ст. л. солі, вкладаємо подрібнену зелень (кріп, петрушку, листя горіха, хрону, дуба, вишні смородини), кілька дольок часнику, заливаємо звичайною холодною водою і прикриваємо капроновою кришкою. 
  • Залишаємо на кілька днів у теплі – й квашені помідори можна споживати.
  • Для довшого зберігання банки потрібно перенести в холодне місце – льох, кладовку чи до холодильника, щоб помідори не перекисали. 

А ось і ресторанна подача овочів. Це рулетики з баклажанів, червоного солодкого перцю та кабачків

552373537 24636874832642482 3634319250582004617 n

  • Технологія їх приготування проста. Нарізані на продовгуваті смужки овочі запікаємо в духовці. Начинкою може служити солена червона риба, сирна чи горіхова паста. А для кабачків підійдуть і в’ялені томати. 
  • Закручуємо рулетики і посипаємо: чи то підсмаженими сухарями, чи горіхами, чи кунжутом. Викладаємо на тарілки та насолоджуємося розмаїттям смаків. 

Отож секрет вдалих вихідних – у нових смакових враженнях, які легко створити на власній кухні. Додайте щіпку натхнення та нових рецептів – і вони запам’ятаються надовго.

Людмила Стражник. Фото авторки.

Читайте також:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено