
Листопад – час, коли природа стишується, а дні стають коротшими. Та навіть найпохмуріші вихідні можна розфарбувати: ароматами, кольорами й натхненням, яке народжується на кухні. Та й квіти цієї пори можуть бути не лише у вазі, а й на тарілці – з овочів, фруктів, тіста чи навіть звичайних круп.

Тарталетки у вигляді квітів зробити просто. Є кілька варіантів.
- Беремо скибку тостерного хліба і зрізаємо гострим ножем скоринку по периметру. Її підсушимо опісля, подрібнимо у блендері і матимемо сухарі. Далі робимо надрізи з кожного боку і формуємо основу у вигляді розкритої квітки. Змазуємо будь-якою начинкою (майонез з часником, сметана з хріном, сирна солона чи солодка маса) і кладемо на форму для кексів так, щоб утворилася об’ємна квітка. Ставимо на кілька хвилин до розігрітої духовки. Запікаємо до утворення ароматної скоринки. Виймаємо і прикрашаємо зеленню, салатом із яскравих овочів чи ягодами – якщо це десерт.

- Скибки батона викладаємо у вигляді пелюсток на пергамент, посипаний тертим твердим сиром. Зверху так само присипаємо сиром і запікаємо кілька хвилин. Ще гарячими ці “квіти” разом із пергаментом викладаємо на чашку так, щоб пелюстки з батона звисали. Залишаємо так для застигання. А тоді обережно знімаємо з пергаменту і викладаємо будь-яку начинку.

Прості кулінарні ідеї допоможуть створити їстівні букети з картоплі.
- Продовгуваті бульби ретельно миємо і нарізаємо на слайси. Підготовлені сухарі та натертий сир змішуємо з розтопленим вершковим маслом або олією, додаємо спеції та перемішуємо зі слайсами. У форму для кексів на пергамент викладаємо картопляні пластинки так, щоб утворилася чашечка. Посередині – завершальна пластинка. Запікаємо у розігрітій духовці і маємо хрумку основу для будь-якого салату чи соусу.

- Для картопляних троянд бульби нарізаємо так само, але викладаємо перемішані з тертим сиром слайси в ряд один на одного. Розрізаємо посередині. Однією частиною викладаємо форму для кексів по краях, іншою – формуємо серцевину. Випікаємо до зарум’янення. Подаємо як оригінальний гарнір.
А ось аналогічно приготовлені чашечки у формі квітки із червоного буряка тішитимуть око й підніматимуть настрій усій родині. Щоправда, вони не такі хрумкі, як картопляні. Зате оригінальні.
Подібним чином можна приготувати вітамінні барвисті чашечки з гарбуза.

А на десерт пропонуємо кекси з пісочного тіста у вигляді троянд.
- Для тіста беремо 3 склянки просіяного борошна, 3 жовтки, 100 г маргарину або вершкового масла, 100 г цукру, 2 ст. л. сметани, по пакетику розпушувача та ванільного цукру. Замішуємо легке тісто та відкладаємо на холод.
- Вирізаємо кружечки однакової форми. Викладаємо по 3 штуки один на одного. Робимо чотири надрізи гострим ножем на всіх одночасно. Тоді верхній круг загортаємо у вигляді пуп’янка. Далі так само формуємо пелюстки із середнього та нижнього.
- Готові квіти викладаємо на встелений пергаментом лист і випікаємо при середній температурі протягом 7-10 хвилин.
До всього додамо, що й овочі можна нарізати у вигляді квітів, зокрема помідори. Так само варто цікаво подавати й фрукти. А ще прикрасити салати та десерти їстівними пелюстками. Приміром, восени ще пломеніють на клумбах чорнобривці. Їх особливий аромат збагатить страви. Тож зробімо останній місяць осені яскравішим та смачнішим разом!
Людмила Стражник. Фото авторки
Оперативні новини у TELEGRAM