Перевірені рецепти на вихідні: секрети корисного і смачного бульйону (ФОТО)

Холодної пори року ця страва не лише насичує, але й лікує.

Перевірені рецепти на вихідні: секрети корисного і смачного бульйону (ФОТО)

Ми те, що ми їмо. Це загальновідомо. А що їжа буває корисною і не дуже, теж відомо. То що такого можемо споживати восени, щоб зміцнити імунітет і послабити, приміром, застуду? 

“Користь бульйону доведена науково, – стверджує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. – При багатьох вірусних інфекціях часто страждає легенева тканина. Дефіцит якісного білка сприяє розвитку порушень роботи не лише імунної системи, але легенів, а також і підвищує схильність до інфекцій. Щоб імунна система  адекватно відреагувала на вторгнення вірусів,  їй потрібне білкове (“будівельне”) забезпечення, бо захист організму потребує великих енергетичних витрат. 

Процес активації імунної системи при наявності інфекції супроводжується 7-15 разовим збільшенням потоку амінокислот та інших речовин із крові через мембрани клітин.

Віруси – це чужорідні білки-антигени, які в організмі активують імунні клітини (лімфоцити), а цей процес потребує безперервного надходження енергії та поживних речовин.

Щоб імунна відповідь була адекватною, потрібно їжі, багатої на амінокислоти, особливо незамінні.

Однією з цінних амінокислот є глутамін, який підсилює бактерицидну функцію нейтрофілів, які беруть участь у захисних реакціях організму при різних інфекціях, і вірусних зокрема.

Багато глутаміну є в бульйоні, з якого за лічені хвилини амінокислота засвоюється і дає швидку підтримку для імунних клітин.

З глутаміну в організмі утворюється глутамінова кислота, яка дуже корисна для мозку: вона захищає його клітини від накопичення токсичного азоту (при розумових перенапруженнях та стресах), підтримує молодість мозку.

А потім із глутамінової кислоти утворюється “заспокійливий” нейромедіатор ҐАМК (ґама-аміномасляна кислота), при дефіциті якої може розвиватися безсоння та відчуття тривоги. 

Засвоюваність бульйону майже 100%, не вимагає витрат енергії, на відміну від шматка м’яса, який потрібно жувати, обробити ферментами, “подрібнити” до амінокислот й опісля засвоїти. Особливо цінним бульйон є у раціоні дітей, підлітків і людей старшого віку, а також для тих, хто має хронічні захворювання, ослаблений.

“Правильно приготовлений бульйон – це невеличка кількість мʼяса (курятина, індичка, в принципі – будь-якого, бажано домашнього), порізаного на шматочки, залитого холодною водою і відвареного до м’якості, – читаємо далі в порадах Оксани Скиталінської. – Приблизно на 2 літри води м’яса беремо розміром із яблуко. М’ясо може бути будь-яке, з кістками, якщо курка – то зі шкірою, годяться всі частини тушки”.

575536896 1982832172503903 7434964759522151758 n

  • Бульйон має бути прозорим із невеликою кількістю жиру на поверхні.
  • Якщо бульйон жирний, його треба остудити і жир із поверхні зняти.
  • Після цього у бульйон додають різні овочі (моркву, корінь петрушки, селери – все, що душа забажає, і варять до хрумкої м’якості.
  • Якщо птиця магазинна – першу воду злити.
  • Можна бульйон вживати в якості дієтичного напою, наливати в чашку, посипавши зеленню, можна зварити з крупою, наприклад, перловою, приготувати з овочами, а потім збити в суп-пюре, або зварити кашу.

575749192 1158844493097310 7518561425307429810 n

Дуже корисно поєднати користь бульйону з користю броколі (її потрібно кинути у киплячу воду або бульйон лише на 1 хв). Бульйон має бути саме неміцним і нежирним, тоді він має лікувально-профілактичну дію. І нехай буде з вами сила!”, – підсумовує лікар-дієтолог. 

Ось посилання на наукові дослідження про користь бульйону:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7070879/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266414/

https://www.cambridge.org/…/B1A9C1587A86026…/core-reader

https://www.researchgate.net/…/11813558_Why_Is_L…

Додамо, що бульйон подають із різними макаронними виробами, пиріжками, булочками та налисниками з м’ясом, яке відбирають від кісток і подрібнюють блендером. 

577618826 823470323804226 125800354044491025 n 568657606 1166635694906374 8433995256557335517 n

Можна обсмажити готові налисники злегка в збитому з молоком яйці: тоді начинка триматиметься краще. 

Або ж млинець кладемо на перевернуту чашу, скріплюємо резинкою і ставимо в розігріту духовку або мікрохвильову піч на 2 хвилини, щоб “чашечка” із млинця підсохла і тримала форму. В середину кладем начинку. Смачного!

 Людмила Стражник.

Фото авторки.

Читайте також у ПІК:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено