
Кутя — одна з головних обрядових страв української зими. Її готують на Святий вечір перед Різдвом, Щедрий вечір та напередодні Водохреща. Традиційно кутю варять із пшениці, рису чи іншої крупи, додаючи мед, мак, горіхи та сухофрукти. Саме склад страви впливає на те, як довго її можна зберігати, пише ПІК.
Фахівці радять не тримати кутю довше одного-двох днів. У холодильнику вона зберігається: на пшениці — до 48 годин, на рисі — від 24 до 36 годин, а кутя з великою кількістю сухофруктів — не більше доби. Якщо страва почала киснути або з’явився неприємний запах, її вживати не можна.
За народними та релігійними традиціями кутю не прийнято викидати. Раніше її віддавали домашнім тваринам або висипали птахам. У сучасних умовах радять пригостити безпритульних тварин чи птахів на вулиці.
В українській традиції існує три види куті. Багата кутя готується на Святвечір і символізує достаток, родинну єдність та добробут. Щедра кутя подається перед Новим роком і уособлює надію на щедрий та вдалий рік. Голодна кутя — найпростіша, її готують перед Водохрещем як знак посту, стриманості та духовного очищення.
Разом ці три страви супроводжують увесь зимовий святковий цикл і відображають глибокий духовний сенс українських традицій — від радості народження до внутрішного очищення.
Читайте також у ПІК:
- Стало відомо, у скільки українцям обійдеться Різдвяна вечеря 2025
- Як замінити суржик “з наступаючим”: пояснення мовознавця
- Як надвірнянці готуються до Різдва (ВІДЕО)
- Що відвідати у Франківську під час новорічно-різдвяних свят: афіша заходів