Івано-Франківськ

Медична допомога не за гроші. За які медпослуги не треба буде платити?

Другий етап медичної реформи має запрацювати вже на початку квітня цього року. В МОЗ опублікували перелік медичних послуг, які держава

Другий етап медичної реформи має запрацювати вже на початку квітня цього року. В МОЗ опублікували перелік медичних послуг, які держава надаватиме пацієнту безкоштовно.

Але частина послуг все-таки буде повністю оплачуватись пацієнтом. – інформує ПІК.

«Держава не може виділити кошти абсолютно на все. Втім вся екстрена медицина покриває абсолютно кожного, не залежно від декларації. Отримання первинної допомоги також безкоштовне, й все, що потрібно від пацієнта – обрати лікаря та підписати з ним декларацію. На інших рівнях, за направленням обраного лікаря, гарантовані послуги будуть безоплатними», – зазначив колишній очільник Національної служби здоров’я України Олег Петренко.

Медичні послуги пов’язані з лікуванням гострого інфаркту та інсульту, родова допомога, ведення передчасно народжених дітей, а також рання діагностика онкології проводитимуться безоплатно лише за направленням сімейного лікаря.

Без направлення безкоштовно медичну допомогу зможуть отримати пацієнти, які звернулися до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра чи нарколога. Також без направлення медична допомога надається безоплатно при невідкладному стані.

Якщо людина не підписала декларацію із сімейним лікарем, то всі медичні послуги доведеться оплачувати власним коштом.

Також з початку квітня в Україні введуть електронні лікарняні листи та планують запровадити електронні медичні книжки.

 До слова, медреформа передбачає, що пацієнт сам обиратиме лікарню і спеціаліста, де захоче проконсультуватися чи провести лікування.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

alt
© 2020 Всі права захищено