Івано-Франківськ

Ковток енергії. На Франківщині атовці власноруч виготовляють каву та дарують монету

На Прикарпатті є люди, для яких кава є не тільки джерелом енергії та насолоди, а й частиною реабілітації після війни.

ATOvts z kavoyu

На фото: Кавою зі Схрону” частують на фестивалі “Лемківська ватра”

Про те, як атовці обсмажують та купажують “Каву зі Схрону”, куди витрачають виручені від продажу кошти та яке це має відношення до післявоєнного відновлення розповів читачам ПІК засновник Центру для учасників АТО та їхніх сімей “Бандерівський Схрон” Ігор Чернецький.

Ідею підкинули американські бійці із відео

Заклад, який ще називають Будинком ветерана, відкрили у селі Клубівці Тисменицького району у 2016 році. Тут проходять реабілітацію ветерани зі складними життєвими ситуаціями: депресією, агресією, залежністю від алкоголю. Психологи та волонтери допомагають їм ладнати з близькими та впорядкувати свої думки після війни.

Цьому сприяють заняття творчістю, фізична праця, екскурсії та пізнавальні тренінги.
У Будинку ветерана також заохочують і вчать розпочинати власну справу. Прикладом є малий кавовий бізнес, який стартував у 2017 році. Пан Ігор пригадує, що ідея прийшла під час перегляду відео, на якому обсмажували та варили каву американські бійці.

Тож атовці надихнулись та за власні кошти придбали необхідне обладнання — ростер для обсмажування зерен та кавомолку. І задум зрушився з місця.

“Ми самоучки, почали з нуля. Дивилися відео в Інтернеті, читали, при якій температурі обсмажувати сировину, як змішувати різні сорти кави. Хоча інформації небагато, а курси для нас задорогі. Дізнавались також, як рекламувати наш бренд “Кава зі Схрону”. Та після пройденого на війні, нову справу не важко починати. Головне – вірити у власний успіх”, – прокоментував чоловік.

«Патріот» і не тільки – з «Бандерівського схрону»

Kava zi shronu

Бійці налагодили постачання зелених зерен елітних сортів кави арабіки та робусти. У спеціально облаштованій кімнаті в Будинку ветерана чоловіки її обсмажують та купажують.

“З ростера каву кладемо у залізну тару до ранку, де вона має насититися повітрям. Потім зерна або одразу фасуємо, або тримаємо у скляній посудині та мелемо вже перед тим, як відправити замовлення. Також продаємо цілі зерна. Не забуваємо, що через 20 днів кава втрачає потрібний запах та смак, тому важливо її правильно зберігати”, – зауважив пан Ігор.

До вибору присмаків напитку підійшли відповідально. Керівник “Бандерівського Схрону” пригадує, поки визначили, яку каву хочуть продавати, продегустували настільки багато порцій, що певний час не могли дивитися на напиток. Тепер покупцям пропонують сім видів кави: “Особливу”, “Класичну”, “Шоколадну”, “Ранкову”, “Обідню”, “Патріот” та “Десертну”. Вони відрізняються міцністю, гірчинкою, кислинкою та ароматом. Наприклад, “Патріот” забезпечує енергією, має присмак шоколаду та фруктів. А кава “Десертна”, з нотками меду, карамелі та мигдалю, бадьорить після насиченого дня, а невеликий вміст кофеїну дозволяє вчасно заснути.

Щоб смакувати, варто замовити

“Хлопцям цікаво дивитися, як зелені боби перетворюються на каву. А коли знаєш і бачиш увесь процес приготування, то пити її смачніше. Особливо, якщо ти сам долучився до роботи”, — каже співрозмовник.

До слова, краяни можуть замовити каву на сторінці “Кави зі Схрону” у Фейсбуці. Там пропонують купажі від 100 грамів до кілограма. Зараз є нагода отримати в подарунок ще і ювілейну монету номіналом 10 гривень, яку Нацбанк відкарбував до Дня українського добровольця.

Ціна купажу — від 48 гривень. Оскільки бізнес соціальний, то всі кошти йдуть на утримання “Бандерівського схрону”, а саме на комунальні послуги, харчі чи розбудову.

Ігор Чернецький зауважив, що карантин не вплинув на їхню кавову справу. Замовити зерна можна онлайн, а обсмажування та купажування відбувається в одному приміщенні. Наразі засмучує тільки те, що атовці, які нещодавно пройшли реабілітацію, поки не можуть повернутися додому й не може розпочатися наступний заїзд.

До слова, після повернення до звичного ритму життя, “бандерівці зі Схрону” мріють розширювати свій бізнес. У планах — відкриття кав’ярні в Івано-Франківську.

А поки ми всі сидимо вдома, є нагода поповнити свої запаси кави та підтримати справу бійців.

Марія Гурецька.

Kava zi shronu 2

Читайте також у ПІК:

Гуцулка дивує іспанців унікальними прикрасами з бісеру (ФОТО)

Олег Головенський: «День зйомок – це 2-3 хвилини кіно на екрані»

Як прикарпатці скарби шукають та чому це не завжди законно (ФОТО)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram та Youtube.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено