Івано-Франківськ

Як прикарпатцям отримати допомогу по частковому безробіттю у період карантину

Допомога по частковому безробіттю на час карантину надається працівникам за зверненням роботодавців.

Про це розповіли в Івано-Франківській ОДА, передає ПІК.

“З метою підтримки малого і середнього бізнесу та збереження робочих місць на період карантину прийнято законодавчі зміни в частині допомоги по частковому безробіттю. Право на допомогу з часткового безробіття мають лише застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудові відносини”, – підкреслили в ОДА.

Допомога по частковому безробіттю на час карантину надається працівникам за зверненням роботодавців:

– із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва (фізичні особи-підприємці та юридичні особи, визначені залежно від кількості працюючих та доходів за рік згідно з нормою ст.55 Господарського кодексу України);

– на період зупинення (скорочення) діяльності роботодавця, що відбулося внаслідок карантину, яке призвело до часткового або повного скорочення тривалості робочого часу його працівників. При цьому, при запровадженні часткового скорочення робочого часу в табелі обліку робочого часу у верхньому рядку відображається кількість відпрацьованих години, у нижньому рядку – літерне позначення “РС” – робота в режимі неповної зайнятості. При повній зупинці діяльності в табелі у верхньому рядку відображається кількість годин згідно з нормами тривалості робочого часу на 2020 рік, у нижньому рядку — літерне позначення “І” – інші причини неявок. Зокрема, норма тривалості робочого часу у квітні 2020 року – 167 годин при 40-годинному робочому тижні;

– якщо протягом 30 кал. днів з дня зупинення (скорочення) діяльності роботодавець подав пакет документів до центру зайнятості.

Необхідні документи:

1) заява в довільній формі;

2) засвідчена роботодавцем копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

3) відомості про працівників, які мають право на допомогу з часткового безробіття. Відомості подаються за формою, яка визначена у додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 306;

4) видану ДПС довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

Скориставшись наданою законодавцем можливістю, бізнес зможе звернувшись до Центрів зайнятості за місцем своєї реєстрації як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Окремі застереження! У разі розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця (за п.1 ст.36, ч.3 ст. 38, ч.1 ст.40 КЗпП України, крім повної ліквідації або припинення діяльності роботодавця) протягом шести місяців (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів  протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги), з дня закінчення виплати допомоги, кошти повертаються в повному обсязі до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Для отримання детальних консультацій слід звернутись у найближчі філії центру зайнятості.

Читайте також:

Уряд виділив 1,6 млрд. гривень на допомогу дітям підприємців

На Прикарпатті центри зайнятості готові видавати допомогу по частковому безробіттю

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено