Івано-Франківськ

Якщо Івано-Франківську загрожує дефолт, то «карантинний соратник» Марцінківа нічим йому не зарадить

У подібних випадках кажуть: «Він був ґаздою свого слова: слово дав – слово забрав».

9afc1d339131dbd9932ba6a5cf0c4c0d

Радить мер потерпіти

Минулого тижня міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підтримав свого черкаського колегу Анатолія Бондаренка, на якого відкрили кримінальну справу за послаблення карантину у Черкасах.

Сьогодні Руслан Романович слово підтримки наче забрав. Вранці, в ефірі у Фейсбук, він сказав:

«Не буду ініціювати прийняття рішень міської ради, таких як прийняли колеги в Черкасах. Тому що то рішення оскаржується в суді. Крім того, там не дотримуються (вимог карантину – ред.), поліція штрафує магазини. Тому мусимо потерпіти…».

Ось так. А як яскраво було того тижня!

“Таке враження, що хочуть знищити місцеве самоврядування, повідкривали купу справ на мерів, забрали кошти в громад, закріпачили українців щодо виїзду за кордон, продали землю, обманули з доплатами медиків! Підтримую мера Черкас Боднаренко!!! Карантин один для всіх, а не для вибраних!!!”, – писав Марцінків у Фейсбук, повідомило Суспільне.

І наче не помітив тоді Руслан Романович, що пан Бондаренко поводився саме як «вибраний». Бо чому для всіх франківців, і ромів, зокрема, карантин є карантин, а для черкаського мера, його депутатів та підприємців – ні?

До Черкас нам далеко

Щодо ситуації з коронавірусом взагалі, то чи може Франківськ рівнятися на Черкаси? Подивимось сумну арифметику. З початку пандемії, станом на 4 травня, в усій Черкаській області 308 випадків коронавірусного захворювання (10 летальних), тоді як в одному Франківську 277 інфікованих і 21 мешканець міста помер від COVID-19! Загалом на Прикарпатті 965 інфікованих та 56 смертей. За останню добу померли 5 людей.

На щастя, нових випадків коронавірусного захворювання меншає. Однак…

«Маємо двох важких пацієнтів. В тому числі керівника Івано-Франківської станції швидкої допомоги. Крім того, 86 франківців очікують на ПРЛ-тестування”, – зауважив сьогодні в ефірі Фейсбук Руслан Марцінків.

Чи є в цих словах твердий аргумент на користь послаблення карантину?

До речі, черкаські лікарі днями заявили, що зняття карантинних обмежень повинно відбуватися поетапно та в більш пізні терміни.

Хто за 140 тисяч смертей?

У МОЗ щодня наголошують, що саме карантинні заходи зупинили різке поширення коронавірусу в Україні.

«Повне скасування карантину без запровадження профілактичних заходів в Україні може призвести до 140 тисяч смертей від нового коронавірусу COVID-19 вже до кінця 2020 року».

Про це заявив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, повідомив  5-й канал.

“Зараз ми будемо чути дуже багато про вплив карантину на економіку. Але дуже мало ми почуємо про можливі економічні втрати від смертності, захворюваності та інвалідизації населення. І як би не хотілося всім нам позбутися цього карантину і коронавірусу, треба все ж включити тумблер терпіння. Терпіння, яке дозволить нам вийти з карантину вчасно. А не передчасно”, – сказав заступник міністра.

Тумблер, дати та гроші

Сьогодні вранці виглядало на те, що до 11 травня «увімкнули тумблер» і Бондаренко, і Марцінків. Але ж пізніше прийшла з Києва новина, що повністю скасувати карантин поки неможливо, тому його продовжать до 22 травня.

Звичайно, що це не сподобається багатьом громадянам. Але особливо тим, які при владі, при місцевих бюджетах, і претендують на другий термін такого щастя. Адже бюджети через карантин втрачають, а коли у казні громади мало коштів, то неймовірно важко кувати свою перемогу на виборах.

Руслану Марцінківу точно буде важко. Бо, як писали громадські активісти ще в листопаді 2019-го, «у Франківська борг у 1,5 мільярди гривень, місту “світить” дефолт, а Марцінків ще бере кредит». Навряд чи мер Черкас чимось зарадить.

Марія Палюга.

Читайте також:

Послаблення карантину. Що працюватиме з 11 травня

Через карантин в Україні може зрости народжуваність

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено