Івано-Франківськ

Вранішній мороз наробив шкоди на Городенківщині

Картопля, кавуни, капуста, квасоля - все позмерзало. 

Про це пише  Голос України, передає ПІК.

13 травня жителі села Чортовець Городенківського району вийшли  на свої поля перевірити чи не завдав шкоди мороз.

“Ранню картоплю сорту “Рів’єра” висадили на 30 сотках, уже й підгорнули. Тепер усе бадилля почорніло. Плакати хочеться. Бо скільки праці вкладено. Невідомо, чи взагалі щось відросте. Якщо вродить, то хіба що дрібна бульба. Аби вернулося насіння. А є господарі, що мають і по гектару. Ото розпач”, – бідкається мешканка села Ореста Гринюк.

Так само чорно на ділянках із соєю, квасолею, кавунами. Люди кажуть, доведеться все пересіювати. Постраждала й капуста раннього сорту “Ельза”, яка вже добре закущилася.

“Сподівалися на початку червня вже зрізати головки для продажу. Тепер же рослини від морозу зробилися водянистими. Доведеться підживити, щоб відійшли від стресу. Та достигання відтягнеться десь на два тижні, і врожаю очікуваного вже не буде. Ціна у травні тримається на рівні 15 грн/кг, на початку червня ще можна реалізувати по 10. Що пізніше вивеземо на ринок — то буде дешевше. Втрати очевидні”, – каже Ореста Гринюк. 

Додамо, що кілька років тому пані Ореста започаткувала Фестиваль капусти Захід стає щороку масштабнішим, тепер уже має статус районного. На ньому продають качанисту гуртом і вроздріб, а місцеві ґаздині навперебій виставляють свої страви із цього популярного овочу.

Люди бідкаються, адже в полі треба добряче попрацювати.

“Земля – то наш заробіток Скільки треба наробитися біля поля, а тут один день може все перекреслити. Влітку ще сонце випече. Дощів на Прикарпатті щороку менше. Отак і живемо: з надією на Бога”, – підсумовує пані Ореста.

Читайте також у ПІК:

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено