Івано-Франківськ

На Прикарпатті хочуть посадити дуб і назвати його на честь одного із президентів

Така пропозиція прозвучала на 35 - тій сесії Івано-Франківської обласної ради, яка відбулася вчора, 29 травня.

На розгляд сесії Івано-Франківської обласної ради подали проєкт рішення про скасування статусу заповідного об’єкта. Йшлося про дуб Симона Петлюри у селі Маріямпіль Галицького району. Начальник управління екології Андрій Пліхтяк пояснив, що з проханням зняти охоронний статус з цього об’єкта звернулася громада села.

“Дерево перебуває в дуже поганому стані, стовбур прогнилий і стягнутий ланцюгами. Зважаючи на теперішній незадовільний та аварійний стан дуба, він створює загрозу життю та здоров’ю людей”, а також може пошкодити майно. Ми намагалися його врятувати з 2017 року, зацементували дупло та стягнули ланцюгами стовбур. Але це не допомогло. Тому, враховуючи науково-дослідний висновок, пропонуємо облраді скасувати охоронний статус”, – повідомив Андрій Пліхтяк.

Голова обласної ради Олександр Сич запропонував на місці старого дуба посадити молоде дерево:

“Так водиться: дерево зрізають – дерево садять. Тому моя пропозиція: а) посадити; б) назвати ім’ям одного з останніх президентів України. Ім’ям кого? Провести інвестиційний конкурс: хто більше інвестує у розвиток Прикарпаття, іменем того назвати дуб”.

Депутати ухвалили рішення скасувати статус заповідного об’єкта.

До слова, дуб Симона Петлюри — віковий дуб, ботанічна пам’ятка природи місцевого значення в Україні. За легендою у 1920 року під ним відпочивав Симон Петлюра. 20 січня 2012 року депутати Івано-Франківської обласної ради ухвалили рішення про надання «Дубу Симона Петлюри» статусу заповідного об’єкта та включили його до складу природно-заповідного фонду області.

Приєднуйтесь до нас у  Telegram

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено