Івано-Франківськ

19 червня — міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, зокрема на Донбасі

Ми торкаємося теми, про яку більшість жінок боїться говорити вголос.

Сьогодні відзначають міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту. Генеральна Асамблея ООН привертає до цієї проблеми все більше уваги. Точкою відліку стала резолюція, прийнята 19 червня 2015 року.

В інформаційному полі про сексуальне насильство говорять мало. Та даремно. ПІК підіймає питання. На сході України фіксують страшні випадки.

Ось про що мова

В зоні конфлікту на Донбасі відомо про випадки сексуального насильства щодо місцевих жителів з боку сепаратистів. UNISEF та місія ООН з прав людини повідомляли про те, що частина жінок вимушена ”надавати сексуальні послуги” за їжу або перетин блок-постів.

Повноцінної статистики злочинів немає. Це пов’язують з тим, що жінки бояться говорити вголос про злочини, не йдуть в поліцію, бояться бути осміяними та засудженими. Частина потерпілих не вважає себе жертвами сексуального насильства.

Повертаючись до історії, в ході югославських воєн 1991-2001 років, зафіксували сотні випадків сексуальних злочинів. Жінки Боснії почали говорити про сексуальне насильство, що посприяло розвитку міжнародного законодавства. Зґвалтування під час збройних конфліктів визнане злочином проти людяності та розглядається як спосіб катувань.

Саме ці жінки привернули увагу до проблеми насильства в умовах конфлікту.

Громадська організація Ла Страда Україна повідомляє, що кількість дзвінків на гарячу лінію, що стосуються насильства, збільшилась в 14 разів за останні роки. Серед пов’язаного з військовим конфліктом насильства виділяють зґвалтування та насильство на блок-постах.

Статистику важко збирати, але проблема сексуального насильства є, і вона нагальна. Правозахисні організації повідомляють, якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства, або стали свідком — не мовчіть. Відсутність гласності лише сприяє існуванню проблеми.

Детальніше з темою можна ознайомитись у звіті ООН ”Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, в Україні. 14 березня 2014 р – 31 січня 2017 р”.

Макс Карпенко

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено