Івано-Франківськ

На Прикарпатті сім’я з Києва виробляє сім видів рослинної олії

До цього дружина працювала у комітеті закордонних справ Верховної Ради, а чоловік три роки воював з окупантами на сході України.

FB IMG 1594369925434

На Рогатинщині сім’я виробляє рослинні олії: лляну, гірчичну, гарбузову, конопляну, кунжутну, з розторопші та волоського горіха. Бренд назвали “Опільські олії”. 

Чи важка це праця та чим корисна олія холодного віджиму?,  – для читачів ПІКу розповіли Галина та Михайло Росоловські. 

За менші черги в аптеках

Вони нещодавно переїхали з Києва у село Чесники Рогатинського район, де є мамина хата. До цього дружина працювала у комітеті закордонних справ Верховної Ради України, а чоловік три роки воював з російськими окупантами на сході України. Чим зайнятися на пенсії, підказала донька Роксолана. Вона працює у міжнародній туристичній компанії та багато подорожує. Побачила, що люди за кордоном часто вживають натуральні олії, розповіла про це батькам та запропонувала розпочати власне виробництво. 

Спершу сім’я детально ознайомилась із теорією: ринком, технологіями тиснення та властивостями олій.

“Наші совість, статус і вік не дозволяють робити неякісний продукт. Саме тому ми пів року досконало вивчали теорію. На початку самі на пробу вживали олії. Вони нам посмакували і ми почали краще почуватися, забули про респіраторні захворювання. Побачили, що в Рогатині аптеки на кожному кроці і відвідувачів там багато, тому вирішили допомогти й іншим оздоровитися по-нашому”, – каже пані Галина.

Якість, доведена в лабораторії

До вибору насіння ставляться ретельно. Перевіряють рівень кислотності й чи немає бруду. Все купують в Україні, крім кунжуту, який постачають з Індії.

“Нам місцеві пропонують гарбузове насіння та ми його не беремо. Люди не можуть довести, що воно не пересушене, без грибка. Працюємо з постачальниками, які надають відповідні документи і перевіряємо якість у лабораторії”, – додала Роксолана Росоловська.

Витискають олію маслопресом при температурі 38 градусів, щоб зберегти корисні властивості. Після того, як продукт настоїться, його розливають у пляшечки. 

Кажуть, що тара – це теж важливий момент у їхній справі. 

“Дехто переливає олію у пляшки від води та це не правильно, бо є реакція з пластиком. Ми ж використовуємо скляні пляшечки, які не пропускають ультрафіолет. Термін придатності олії 60 діб. Саме тому обрали тару 250 мл, щоб покупці встигли її використати”, – дадає жінка.

 Олію тиснуть тільки з сирого насіння. Знають, з обсмаженого виходить більше продукту з приємним запахом, але користь втрачається. На різну олію потрібна різна кількість насіння. Наприклад, на 250 грам олії з розторопші використовують 2-3 кілограми зерняток. На виготовлення одного виду потрібен день і ще до двох днів на відстоювання. 

“Слідкуємо, щоб осаду було небагато. Хоча він свідчить про природній спосіб виготовлення, він окислює олію та негативно впливає на печінку. Також ми не купажуємо олію та не даємо консервантів й стабілізаторів”, – сказав пан Михайло (на фото).

FB IMG 1594369970670

Їжа царів та королева всіх олій

Вживати рослинну олію можна для смаку,  профілактики та лікування (у цьому випадку треба обов’язково порадитись із лікарем). Пан Михайло розповів, чим корисний їхній продукт. Наприклад, лляну олію називають ще рослинним рибячим жиром, бо має багато Омеги 3. Вона розріджує кров та піднімає імунітет. 

“Конопляна – королева всіх олій. Колись люди ходили в одязі з коноплі, шили простині і були здоровіші. Вона зелена, має багато хлорофілу і швидко засвоюється. Її радять вживати онкохворим, бо виводить радіонукліди й допомагає легше переносити хіміотерапію. З нею легше працює кишківник та печінка”, – додала пані Галина. 

Чоловік радить й гарбузову олію. Вона виводить гельмінтів та  чистить бронхи. 

“Нещодавно до нас приїздили представники влади області. Розхвалили морозиво із гарбузовою олією та шротом, яке також подобається дітям. Таке незвичне поєднання не отримало жодного поганого відгуку. Це смачно і корисно”, – зазначає пан Михайло. 

До речі, кунжутна олія підійде молодим матерям, які потребують кальцію. Вона допомагає відновити організм й у поважному віці. 

Хвалять виробники й продукт з гірчичних зерен. Колись його подавали на царські столи, а простим людям олія була недоступною. Хоча вона не зважає на статуси – усім покращує кровообіг та зір.

Рослинна олія холодного тиснення не для смаження, а от смак салатів підкреслює.

Його величність шрот

До речі, після тиснення олії залишається шрот (клітковина), також корисний для організму. 

“Шрот теж лікувальний. Він, як щіточка, чистить кишківник від слизу. Після його вживання людина краще спить, відчуває легкість та немає проблем з туалетом. Також покращується обмін речовин та зменшується відчуття голоду. Тож за шрот нам дякують, зокрма, лікарі”, – коментує Галина. 

Росоловські рекомендують спробувати кашу з клітковиною. На стакан гарячої води треба додати 1 ложку шроту та настояти 8-10 хвилин. За цей час у блендері збити зелене яблуко та темно-червоні ягоди (чорницю, смородину тощо) й додати до шроту. Кажуть, це смачно й корисніше вівсянки.  

… Свою продукцію сім’я презентувала на ярмарках й до карантину возила на базар. Дехто казав, що краще гарбузового насіння поїсти, а ефект буде такий самий, як від олії. Пані Галина заперечує, адже в олії більша концентрація корисних елементів, а щоб отримати таку ж їх дозу, як у столовій ложці, потрібно з’їсти 3 кілограми гарбуза. 

Обласні та районні керівники під час зустрічі теж оцінили олію та пообіцяли всіляко підтримувати місцевих виробників. А поки “Опільські олії” хочуть розширювати асортимент й вивчають властивості іншого насіння.

Марія Гурецька.

P. S. Нагадуємо, що самолікування може зашкодити здоров’ю. Оздоровлюйтесь з розумом, за консультації з лікарем. 

Читайте також:

Як поблизу Франківська лікують укусами бджіл та сном на вуликах

Сніданки народів світу з ПІК: галло пінто з Коста-Ріки

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено