Івано-Франківськ

Через великі борги за газ опалювальний сезон на Прикарпатті під загрозою?

Підприємства теплоенергетики Івано-Франківської області заборгували за газ національному постачальникові НАК «Нафтогаз України» близько півмільярда гривень.

Лише у 2020 році сума заборгованості склала вже 115 мільйонів гривень. Решта тягнеться з попередніх років, пише ПІК.

gaz1 gaz2

За даними «Нафтогаз України» найбільше боргує “Івано-Франківськтеплокомуненерго” – 274 млн. грн., за ним йде «Станіславська теплоенергетична компанія». Найменше боргує Калуський “Водотеплосервіс” – 20 млн грн.

Причини заборгованості, пояснюють на підприємствах теплоенергетики Івано-Франківської області, різні. Одна з них – встановлені тарифи для споживачів теплової енергії не покривають витрат підприємства.

“Нафтогаз України№ відпускає блакитне паливо за умовами, які призводять тільки до збитків тепловиків. Більше того, приблизно 75% вартості тепла складає саме плата за газ. Якщо його вартість буде зростати, то і теплопостачання також буде роти в ціні. За таких умов підприємства не мають змогу проводити модернізацію. Крім цього, «Нафтогаз України» свідомо нараховує великі пені. До прикладу, із 274 млн грн боргів “Івано-Франківськтеплокомуненерго” пяту частину, а це 57 млн грн. – становлять штрафні санкції за несвоєчасне проведення плати за газ. Аналогічна ситуація і у СТЕК. З загальної суми боргу у них 26 млн грн. – також штрафи. Такими діями тепловиків просто заганяють у кризовий стан”,зазначив директор Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради Михайло Смушак.

Директор з економіки “Івано-Франківськтеплокомуненерго” Михайло Сурков каже, що є питання до “Укртрансгазу”, який є монополістом газового ринку.

До 2020 року тарифи на доставку газу не переглядались. Як наслідок, розмір тарифів не враховував ринкову вартість газу, який газорозподільні компанії використовують для технологічних потреб. Через брак коштів облгази були змушені використовували послугу балансування. Тому в цій галузі також сформувалися кризові явища пов’язані з накопиченням боргів, що не мають джерела покриття.

У вересні має вирішитися питання щодо подальшої співпраці Нафтогазу з “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. В разі невдалих переговорів опалювальний сезон в Івано-Франківську буде під загрозою.

Нагадаємо, в попередні роки початок опалювального сезону з тих самих причин вже не раз опинявся під загрозою зриву. Однак питання вдавалося вирішити.

Орест Борисікевич

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено