Івано-Франківськ

Чому у Бурштині пан Симак зі Львова став кандидатом у мери лише з другої спроби

Частина бурштинців вважає, що довкола цієї історії з Дмитром Симаком було надто багато "політичного диму".

120347752 2780354788877115 5924077318751770671 n

Пан Симак став кандидатом на посаду Бурштинського міського голови в неділю, 27 жовтня, інших 10 кандидатів виборча комісія зареєструвала на день раніше. Про суть ситуації повідомляє ОПОРА, пише ПІК.

“27 вересня відбулось засідання Бурштинської міської територіальної виборчої комісії. Воно проходило під акомпанементи прихильників партії «УДАР», які прийшли пікетувати ТВК через відтермінування реєстрації кандидатів від політичної сили.

Причиною конфлікту стало різне трактування норми частини 2 статті 218 Виборчого кодексу”, – йдеться у повідомленні.

У чому камінь спотикання?

Каменем спотикання, за інформацією ОПОРИ, стало питання «про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів, організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції».

В даному випадку окремі члени Бурштинської ТВК трактували цю норму закону, як необхідність подати повідомлення про час і місце проведення конференції партії саме до їхньої виборчої комісії. Натомість, за словами представника обласної організації партії «УДАР» Юрія Солов’я, ця норма зобов’язує обласну організацію партії повідомляти про проведення конференції обласну ТВК.

Бурштинська ТВК зверталась до Центральної виборчої комісії щодо роз’яснення цієї норми закону, але на момент проведення засідання відповіді від ЦВК не було.

Після довгого і ретельного перегляду документів, поданих представником партії до територіальної виборчої комісії, і дискусії щодо трактування норм закону, комісія таки зареєструвала кандидатів у депутати і кандидата на посаду голови Бурштинської міської об’єднаної територіальної громади від партії «УДАР».

Що у підсумку?

За словами  радниці з правових питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, Виборчий кодекс вимагає повідомити про проведення конференції у письмовій формі «відповідну територіальну виборчу комісію». Тобто, якщо партія висуває кандидатів до обласної та міської ради, то таке повідомлення слід подавати до обласної та міської ТВК.

«Проте не всі суб’єкти Виборчого процесу здатні належним чином зрозуміти норми виборчого кодексу, що й викликає подібного роду випадки. Надати оцінку правомірності такої реєстрації зможе лише суд або виборча комісія вищого рівня», – пояснює Тетяна Юзвяк.

Чи звернувся Дмитро Симак – мешканець Львова, до суду, повідомлень наразі немає. Проте на своїй сторінці у Фейсбук він доволі пафосно написав:

“Зміни в Бурштині почалися! Сьогодні отримали першу перемогу! Члени Бурштинської територіальної виборчої комісії прийняли справедливе рішення”.

Читайте також:

Підкуп виборців чи чесна агітація: як прикарпатцям розібратися?

Місцеві вибори на Івано-Франківщині: де та кандидатів від яких партій не зареєстрували

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено