Івано-Франківськ

Тест на коронавірус: скільки він коштує та як його пройти на Прикарпатті

Дослідження на коронавірус можна пройти платно й безкоштовно. У яких випадках обходиться без особистих витрат?

Тест на коронавірус в останні тижні став послугою підвищеного попиту: загострилась ситуація щодо поширення COVID-19. Медіа повідомляють, що зранку у великих містах шикуються довгі черги в лабораторні центри – люди квапляться пройти дослідження на “ковід”.

Подібну картину журналісти ПІК спостерігали днями й в Івано-Франківську.

  • Чи забезпечені наші лабораторії усім необхідним для безперебійної роботи?
  • Як записатися на тестування? Скільки вартує ця послуга?
  • Наскільки достовірними є результати?
  • Якою є на Прикарпатті тенденція щодо поширення коронавірусу?

На ці та супутні питання читачів ПІК сьогодні відповідає авторитетний співрозмовник Руслан Савчук – головний державний санітарний лікар в Івано-Франківської області, директор Державної установи «Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України», кандидат медичних наук.

MVI 5662.MOV.00 01 44 14.Still003

“За сказане відповідаю”

– Руслане Миколайовичу, у березні-квітні цього року, коли інформація щодо коронавірусу усіх просто шокувала, ви були на Прикарпатті найдоступнішим спікером. Тобто інформатором, який найдоступніше пояснював, що відбувається, де відбувається. Ви коментували статистику епідемії, летальні випадки та тенденції. Однак в якийсь момент журналісти перестали бачити вас серед спікерів онлай брифінгів, які кожного робочого дня проводились під егідою ОДА. Мабуть, Ви говорили «зайве» і Вам сказали «не відволікатися від прямої роботи»?

– Моє життєве кредо – говорити правду, щоб не виправдовуватися за неправду. Я категоричний. І за сказане відповідаю. Саме таким був на брифінгах. Жодних зауважень, а тим більше заперечень щодо моєї присутності на таких формах комунікації – не було, ні з боку керівництва області, ні з боку МОЗ, в структурі якого я працюю. У нас з владою є співпраця і порозуміння у складних питаннях пандемії.

Якщо я став рідше з’являтися в ефірах, то тому, що трохи знизилась необхідність просвітницької інформації щодо поширення коронавірусу. Люди вже багато почули й багато чого розуміють. На початку пандемії «ковіду» прикарпатці дійсно чекали, що скаже їм з екрана санітарний лікар? Я по всьому спектру питань з самого початку зайняв тверду позицію – нічого не приховувати, надавати інформацію по кожному випадку хвороби, якщо, скажімо, ЗМІ це цікавить.

– Дозвольте перейти до правди про лабораторні дослідження на COVID-19. Якщо сказати узагальнено, то скільки лабораторій області проводять цю роботу?

– Безпосередньо левова частина досліджень методом ПЛР-діагностики в нашій області припадає на Державну установу «Івано-Франківський обласний лабораторний центр» – на нашу вірусологічну лабораторію. Тобто процентів 90 цих досліджень ми беремо на себе. Невелику кількість тестувань проводять на базі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні та обласної клінічної інфекційної лікарні. Ці комунальні лікувальні заклади надають переважно послуги пацієнтам, які перебувають у них на лікуванні.

Розпочали проводити ПЛР-дослідження і приватні лабораторії.

– У соціальних мережах з’являються незадоволення тим, що в цих лабораторіях ведеться запис людей на кілька днів наперед та й вартість тестування «зашкалює». До Вас надходили подібні скарги?

– Наразі ні. Проте ми найближчим часом змушені здійснити візити у приватні лабораторії та перевірити, як у них проходять дослідження. Хоча при перших п’яти позитивних і 10 негативних результатах досліджень ці лабораторії надсилають нам повідомлення, ми проводимо перепостановку зразків, ідентифікацію результатів проведених ними досліджень і надаємо своє заключення – достовірні їхні результати чи ні.

З чого почати “похід” на тестування?

– Припустимо, перед вами – проста громадянка. Не має симптомів захворювання, не була в контакті з людьми з підозрою чи хворими на ковід, але хоче перестрахуватися – пройти дослідження. Така необхідність виникає й перед поїздкою за межі України… З чого почати?

– При особистому бажанні пройти тестування, звертаєтесь до нас у приватному порядку. За адресою Шевченка, 4 працює лабораторія особливо небезпечних інфекцій, на базі якої проводяться ці дослідження. Ви приходите сюди, тут жива черга, з 8 до 11 години проводиться прийом. Тут забирають у вас біоматеріал, реєструють його і проводять ПЛР-дослідження. Ця послуга коштує 640 гривень.

Якщо ми говоримо про забір крові на імуноферментний аналіз – ІФА-дослідження, то це коштує 204 – 209 гривень.
Такі дослідження зовсім не заважають роботі окремої, незалежної вірусологічної лабораторії, яка знаходиться на вулиці Рєпіна, 6. Там проводять дослідження біоматеріалу осіб, які мають симптоми коронавірусу, або були в контакті з інфікованими, або вже самі перебувають із захворюванням у стаціонарі.

В цю лабораторію доставляють біоматеріал центри первинної медико-санітарної допомоги, поліклініки, лікувальні заклади області. Зокрема, ті, що лікують «ковідних» хворих. На Прикарпатті таких лікарень зараз 19. Дослідження матеріалу, що надходить від них, проводиться безкоштовно, тобто державним коштом.

Якщо у вас є направлення лікаря на ПЛР-дослідження, воно теж буде проведено безоплатно.

До слова, у 15-20 % людей, які приватно приходять на лабораторне дослідження, не маючи очевидних симптомів захворювання, виявляється коронавірус.

MVI 5663.MOV.00 02 44 06.Still011

– Зараз превалює думка, що навіть при симптомах, схожих на коронавірус, бігти одразу в лабораторію не потрібно. Ви з цим погоджуєтесь?

– У вірусологічну лабораторію повинно бути направлення від сімейного лікаря, з яким ви уклали декларацію.
Тож особи, у яких з’явилися симптоми COVID-19, мають повідомити про це сімейного лікаря, з яким уклали декларацію.

Краще – прийти до нього на прийом особисто, дотримуючись при цьому заходів безпеки: маска, рукавички, соціальна відстань. Ті ж самі вимоги є обов’язковими для лікарів. Під час спілкування пацієнт у своїх інтересах має сказати лікарю правду: був чи не був у контакті з хворим на коронавірус або з підозрою на захворювання, коли з’явилися симптоми та де міг інфікуватися…

Лікар визначає подальші кроки. Зокрема, готує екстрене повідомлення, яке направляє в наш лабораторний центр. На місці забирається у хворого біоматеріал і направляється в нашу вірусологічну лабораторію. З моменту доставки готовий результат протягом доби буде у того лікаря, який спрямував біоматеріал в лабораторію.

Чи можна прискорити отримання результату?

– Чому б не прискорити  дослідження? Тим більше, що є такий посил від МОЗ. Днями міністр охорони здоров’я України Максим Степанов сказав, що коли він прийшов на посаду, в країні за добу робили 200 ПЛР-досліджень. Зараз – близько 30 тисяч, а в грудні цей показник планують довести до 50 тисяч. Івано-Франківський лабораторний центр готовий до нарощування своїх навантажень?

– Ми з самого початку масових досліджень нарощуємо динаміку. Якщо, наприклад, у квітні проводили за добу до 500 досліджень, то, скажімо, 30 вересня – 1082…

Чому люди, на їх погляд, задовго чекають лабораторних результатів. Річ у тому, що перший етап дослідження триває до трьох годин. Наступний етап – ще три години. Реєстрація аналізу плюс видрукування – у підсумку  виходить не менше 7 годин. Далі – результат направляється в район, це – кілька годин. Тому кажемо, що висновок тестування буде протягом доби.

Але вже є ресурс для прискорення роботи. Зараз маємо три сучасних автоматичних станції для виділення вірусу, що скоротить тривалість першого етапу дослідження до 40 хвилин. За цей час кожна зі станцій може проводити одночасно до 100 досліджень і більше: завдяки професійності кадрового складу та роботі автоматичних станцій американського, німецького та китайського виробників. Вартість найдешевшої з них – один мільйон 250 тисяч гривень, найдорожчої – 2 мільйони 300.

У цьому контексті я вдячний міністру охорони здоров’я України Максиму Степанову та головному державному санітарному лікарю України Віктору Ляшку за те, що досить добре дбають про лабораторні центри країни. І нашої області особливо. За ініціативи офісу президента та за їх сприяння одну зі станцій надала нам мережа АТБ на спонсорських засадах, ще одну придбали за державні кошти.

Маємо також два сучасні ампліфікатори та є надія отримати ще цього року третій.

Хто працює “з коронавірусом”

– Наплив бажаючих перевіритися на коронавірус стабільно високий. Чи забезпечені лабораторії витратними матеріалами для безперебійної роботи?

– Так. Всіма тест-системами та витратними матеріалами держава нас повністю забезпечує. Працівники лабораторій та лікарі-епідеміологи, їх помічники у наших філіях в районах області повністю забезпечені засобами індивідуального захисту. Це сучасні костюми, щитки біозахисту, рукавиці.

– Чи великий штат людей працює зараз в системі Державної установи «Івано-Франківський лабораторний центр» МОЗ України?

– Штат навіть після оптимізації залишається доволі чисельним – 482 працівники. Ми маємо 10 районних, міжрайонних та міськ-міжрайонних філій. Це приблизно ті ж колективи та ті ж приміщення, які були раніше при держсанепідслужбі. Жодна адміністративна територія області не залишається поза нашим моніторингом. Для цього у нас є також достатня кількість транспортних засобів, вони повністю забезпечені пальним.

– А щодо якості кадрового ресурсу – яка ситуація?

– Ми максимально зберегли ресурс профільних спеціалістів – лікарів та помічників лікарів. Таким чином маємо понад сто лікарів-епідеміологів. Це якраз та ланка, яка є надзвичайно важливою у проведенні епідеміологічних розслідувань під час пандемії коронавірусу. Фахівці цієї ланки виступають медиками-«слідчими», які з’ясовують причини та обставини захворювання людей на “ковід”, приймають необхідні заходи.

– А хто працює безпосередньо у вірусологічній лабораторії, хто так ризикує своїм здоров’ям?

– Колектив вірусологічної лабораторії доволі молодий, при цьому високопрофесійний. Це працівники від 26 до 35 років, які дають фору колегам усіх лабораторій області. Це професіонали, які провели уже близько 60 тисяч досліджень від початку пандемії…

– А яка мотивація?

– З одного боку – люблять свою роботу. З другого – мають сьогодні 300% доплати до основної зарплати.

MVI 5663.MOV.00 04 06 18.Still001

Швидкий відійшов на другий план

– Зараз чомусь менше чутно про швидкі тести. Їх ще використовують?

– На початку пандемії в нашій державі, і в області в тому числі, вважали, що швидкі тести – ледь не панацея від цієї «болячки». Але в процесі їх застосування з’ясувалося, що швидкі тести це є процентів 30 достовірності й підтвердження того, що коронавірус в організмі може бути.

Швидкий тест може уловлювати й вірус сезонного грипу, і той коронавірус, який був у людини раніше, та й будь-який вірус, схожий на “ковід”. Тому з травня актуальність швидкого тесту відійшла на другий план. Зараз робимо акцент на ПЛР-діагностику. В цьому випадку достовірність наближена до 100 відсотків.

– До речі, існує ще такий вид досліджень на коронавірус, як ІФА-тестування …

– Так, в нашій області проводять й дослідження методом імуноферментного аналізу. Але це на платній основі. І, як вважають у МОЗ, такі дослідження повинні проводитись у закладах охорони здоров’я і тих центрах первинної медико-санітарної допомоги, які можуть дозволити собі відповідне обладнання. Воно не надто дорого вартісне і його можна придбати.

– Наскільки результат дослідження залежить від часової специфіки хвороби – тобто, від того моменту захворювання, в який здійснюється забір проби?

– Коронавірус найкраще виявити на п’ятий сьомий день з моменту контакту з особою, яка була хвора на ковід-19. Якщо ми десь на другий-третій день намагаємося цей зразок матеріалу від пацієнта дослідити, то в ньому нічого не побачимо.

– Скільки часу зазвичай триває сама хвороба?

– З практики наших лікарів знаю, що лікування хворих від коронавірусу може тривати від декількох днів до декількох тижнів. Якщо говорити про сімейні вогнища спалаху коронавірусної хвороби, то буває так, що батьки хворіють, а діти – ні. Тобто імунна система у дітей сильніша у протистоянні цій небезпечній інфекції.

Зазначу, що з початку березня і станом на цей час обстежили на коронавірус майже 750 дітей, захворіли 530 дітей віком від двох місяців і до 17 років. Всі одужали.

Взагалі, вірогідність захворіти на ковід залежить від багатьох складових, та обов’язково від стійкості імунної системи кожного з нас. Це підтверджують конкретні смертельні випадки.

– Кожний із них – це потрясіння для близьких та рідних. А якій випадок був найстрашнішим для вас – як головного державного санітарного лікаря області?

– Це було у березні цього року, коли констатували першу смерть від коронавірусу в нашій області. Ви не уявляєте того миттєвого розпачу, який заволодів усіма. Але оперативно, а точніше – миттєво була скликана о 20.30 нарада в кабінеті на той час в.о. голови ОДА Віталія Федоріва. Були задіяні усі екстрені служби для того, щоб побувати вдома у померлої в лікарні та вжити заходів, аби не сталося спалаху хвороби у цілому населеному пункті.

– Проте коронавірус в усьому світі нарощує статистику смертей. Скільки хворих на COVID-19 не вдалося врятувати на Прикарпатті?

– Понад 350 осіб. На жаль, ми щодня реєструємо від двох до п’яти нових летальних випадків. Є чимало випадків, коли наявність коронавірусу в організмі з’ясовується тільки після смерті хворого.

– Хто це встановлює?

– Дослідження секційного матеріалу (відібраного після смерті) не проводиться в лабораторії Івано-Франківського лабораторного центру. Ми направляємо цей матеріал у Київ, в лабораторію Центру громадського здоров’я.

До чого прикарпатцям готуватися?

– Яка зараз ситуація щодо поширення коронавірусу і до чого готуватися?

– У квітні-травні, коли були інтенсивні стрибки захворювання, здавалося, що це вже пікові показники. Але тепер амплітуда свідчить, що найбільші рівні захворювання були з середини серпня до середини вересня. Зараз фіксуємо певне зниження кількості інфікувань.

Водночас реєструємо не менше 100 нових випадків захворювання щодня. Це достатньо багато. Особливо, якщо врахувати, що значний відсоток цих людей навіть не знають, що вони хворі: ходять на роботу, ходять по вулицях, що є загрозою для оточуючих.

На жаль, бачу мало людей, які, йдучи парами чи у групах, мають на обличчі маску та рукавиці на руках. При цьому така людина може бути безсимптомним носієм інфекції, яка виділяється. Така людина може інфікувати від семи осіб і більше. Ось чому прописані соціальні дистанції на період пандемії.

Однак, поїхав у неділю на озеро в одному із районів області. Велике, красиве озеро, довкола маса людей – спілкуються, діти на майданчиках – граються. Я розумію, що це природньо. Але мусимо усвідомити, що у цей період мусимо миритися з обмеженнями. Заради здоров’я, заради життя.

– З цієї ж причини, особливо на початку пандемії, ваші домашні, мабуть, боялися вашого повернення після роботи додому? Бо ви щодня були в найнебезпечніших місцях…

– Острах був. У найгостріші періоди, коли різко зростали показники розповсюдження інфекції, я тільки у вірусологічній лабораторії був двічі-тричі на день. Але ж там створені безпрецедентні заходи безпеки. Тому я більше боявся контакту з людьми поза межами лабораторії, які ходили без масок і потенційно могли бути прямою небезпекою для оточуючих.

Проте сім’я трималася холоднокровно, адже ми всі з області медицини. Дружина – викладач кафедри організації охорони здоров’я та громадського здоров’я в Івано-Франківському національному медичному університеті. Донька – студентка п’ятого курсу медуніверситету, а син – студент коледжу при цьому ж виші

Проте ми добре знаємо і розуміємо, наскільки страшна коронавірусна хвороба – уже через те, що близькі родичі хворіли.

– Який урок з цього гіркого досвіду ви винесли для прикарпатців?

– Хочу звернутися до краян навіть не як головний державний санітарний лікар області, а як простий, пересічний громадянин: «Остерігайтеся! Коронавірус не відступає».

Бо коли чуєш, що, наприклад, просто твій знайомий, який вчора був серед людей, сьогодні уже на кисневій терапії, впадає в кому, то надзвичайно прикро визнавати: першопричина біди в тому, що більшість людей нехтує всіма протиепідемічними заходами.

Хтось, приходячи додому після поїздки у громадському транспорті, забуває помити руки. Хтось серед людей нехтує правилом кашлевого етикету. І навіть перші симптоми захворювання для байдужих людей не стають дзвіночком, що треба негайно звернутися до сімейного лікаря.

А вірус є. Бережіть себе, бережіть своїх рідних, близьких, поважайте людей як самих себе. Небезпека поряд.

Інтерв’ю вела Марія Палюга.

Фото Тараса Яковини.

Чиайте також:

COVID-19 на Прикарпатті: на самоізоляцію пішли понад сім тисяч осіб

Ваш гороскоп на тиждень: 12 – 18 жовтня

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено