Івано-Франківськ

Масове отруєння собак у Франківську: хто розкидає смертельну отруту?

Майже тиждень Івано-Франківськ перебуває у панічному неспокої через масове отруєння собак.

Центр, міське озеро та парк, мікрорайони Пасічна та Каскад – випадки про отруєння собак лунають щодня по цілому місту. На цей час вже відомо щонайменше про два десятки летальних випадків. Хто стоїть за цими зловмисними діями?

120998639 1704585939692030 4711603619234983552 n

За останні сім днів від незрозумілої труйкі загинули 20 тварин. Тільки за один день, 11 жовтня, до ветеринарної клініки «Олвет» поступило п’ять домашніх собак з отруєнням, одна з яких померла прямо на операційному столі, ще чотири – перебувають у важкому стані.

«Тиждень тому встигли довезти три безпритульні тварини у ветеринарну клініку, одна з них – загинула. На інших тварин завдяки небайдужим людям пішло більше 30 тис грн. А це місячна норма годівлі 300 тварин у нашому притулку», – розповіла очільниця «Дому Сірка» Наталія Когут.

Обуренню немає меж  

У мережі Facebook сьогодні можна знайти сотні, а то й тисячі коментарів. Люди так чи інакше занепокоєні ситуацією, адже від масових труєно постраждали не тільки безпритульні тварини, але й домашні.

121023461 1704585723025385 7522919642588589854 o

«Наша собачка бігль, подарунок дитині на день народження, сьогодні в таких страшних муках була доставлена в лікарню. Шанси на життя 50 на 50. Дитина від пережитого у такому шоці. Так не можна! Це ж не цивілізовано», – розповіла у соцмережі Леся Богатчук.

Зрештою, люди кажуть, що за такими протиправними діями ймовірно стоять ті, кому безпритульні пси просто заважають. І таких, між іншим, у Франківську вистачає.

«Це велика проблема міста – безпритульні собаки, комусь вони стали поперек горла і вирішили від них позбутися. Коли «Дім Сірка» бореться за кожну тварину, з того світу витягають, інші труять! Варто звернути на це увагу! Таких собак безліч і труїти це не вихід!», – обурена Аліна Бінковська.

А ще, франківці не розуміють, чому міська влада відреагувала на те численні отруєння тільки за тиждень:

«У місті уже тиждень відбуваються масові вбивства! А де термінові наради із залученням поліції, комунальних підприємств? Де публічні заклики до містян допомогти встановити злочинців? Щось надто млявою є реакція (мера, – ред.), яка спонукає до нехороших припущень», – йдеться у повідомленні Андрія Кохана.

4 1

Запізніла реакція мера 

Власне, міський голова Руслан Марцінків прокоментував ситуацію тільки у понеділок, 12-го жовтня:

«Багато хто мені пишу про отруєння собак в місті. Вже відкрито кримінальне провадження. На оперативній нараді поліція доповість як йде розслідуванням. Ми дали доступ до всіх камер, які є у Франківську. Я теж стурбований цими подіями. Хтось хоче сьогодні спровокувати соціальний неспокій. Треба обов’язково знайти цих зловмисників. Хто допоможе в цьому, отримає від міської ради винагороду за допомогу у слідстві», – розповів мер.

Між іншим, активісти озвучили конкретну суму винагороди, яку готові дати за будь-яку інформацію про зловмисників. Наразі вона становить 35 тис грн.

Прошу надати хоч якусь інформацію відносно тих, хто розкидав отруту, та “замовників” цього. Анонімність гарантую“, – написав на власній сторінці у соцмережі депутат міської ради Андрій Волгін.

this day 4 1

Запитань більше ніж відповідей

У понеділок, 12 жовтня, під стінами ГУ НП Івано-Франківської області зібрався невеликий мітинг. На перший погляд людей будо небагато, але усі вони налаштовані рішуче. У кожного – своя історія. Хтось втратив домашнього улюбленця, хтось – молиться за його одужання. Зрештою, франківці написали колективну заяву, яку долучили до кримінального провадження. Їх, як і багатьох, наразі цікавить тільки одне питання: «Хто труїть собак?».

121403019 367706197692965 5734430430516990903 n

«Спочатку в мене була така думка, що це робили комунальні структури. Згодом, я дізнався, що малолітні особи створили телеграм-канали задля розваги. Я цієї версії теж не відкидаю. Думав також, можливо рибакам на озері заважають собаки, які ходять в туалет саме там, де місця для рибалки на міському озері.

Але зараз я розумію, що це така планова акція по всій Україні. Можливо це взагалі вказівка з центральної влади? Я не хочу нікого звинувачувати, про це виглядає якось провокацією. Таке неприпустимо. Для чого робити провокації, щоб понизити чиїсь рейтинги? Це маячня! У підсумку – страждають собаки, і домашні тварини, і дворові.

Версій дуже багато. Нехай правоохоронці щось роблять, адже це абсурд», – наголосив у коментарі Андріан Волгін.

Між іншим, зявилася інформація про те, що собак ймовірно травлять “Ізоніазидом” (протитуберкульозний препарат), який повинен продаватися за рецептом. Наразі активісти встановлюють інформацію про те, хто міг придбати у великій кількості (до 10 упаковок) такі таблетки у аптеках міста. 

Що робить поліція? 

Власне, після того, як було зареєстроване кримінальне провадження, за справу взялися й правоохоронці. Зокрема, слідчі Івано-Франківського відділу поліції за фактом жорстокого поводження з тваринами розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 299 (жорстоке поводження з тваринами) Кримінального кодексу України. Наразі слідчі встановлюють всі обставини.

«Надійшло чотири заяви від мешканців, собаки яких отруїлися. Станом на зараз встановлюємо інших потерпілих, внаслідок чого постраждали їх тварини. Розіслано відповідні запити до закладів та установ, щодо вилучення та вивчення інформації з камер спостереження щодо встановлення осіб, які могли розкидати відповідну отруту в місцях вигулу собак. Обпитуються свідки, тривають слідчі дії», – зазначив під час щотижневої наради в Івано-Франківській міській раді Леонід Гончарук, заступник начальника Івано-Франківського відділу поліції ГУ НП.

Між іншим, за останні дні повідомлення про масове отруєння собак лунають також й з інших обласних центрів. Зокрема, у Вінниці та Хмельницькому.

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено